FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 1. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 9.30 sati:
ZAGREB, 1. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 9.30 sati:

RIM

Papa je doživio šok nakon kolapsa srčano-krvožilnog sustava, rekao je u petak ujutro šef ureda za tisak Svete Stolice, Joaquin Navarro Valls dodavši da je "zdravstveno stanje Svetoga Oca jako ozbiljno".

Papa je primio posljednju pomast a u petak u šest sati ujutro celebrirao je misu sa svojim najbližim pomoćnicima, rekao je Navarro Valls.

Uz Papu je njegov osobni liječnik Renato Buzzonetti, te dva specijalista za reanimaciju, jedan kardiolog i jedan otorinolaringolog i dva bolničara.

Navarro Valls je priopćio da je Ivan Pavao II. odbio odlazak u bolnicu Gemelli.

ZAGREB

Katolici cijelog svijeta u dubokoj zabrinutosti i tuzi u petak ujutro mole za Papu prateći vijesti o njegovu zdravstvenu stanju koje se tijekom prošle noći dramatično pogoršalo, javljaju agencije.

U Poljskoj su vijesti o kritičnom stanju Pape Ivana Pavla II izazvale posebnu zabrinutost, prenosi dpa. Na jutarnjim misama se u svim crkvama u zemlji molilo za teško bolesnog katoličkog poglavara. Informativna tv-postaja TNN 24 čitavu je noć u živom prijenosu iz Vatikana izvještavala o Papinu stanju. Posebno su potreseni stanovnici gradića Wadowice u južnoj Poljskoj, rodnom mjestu Ivana Pavla II.

Filipinski katolici jutarnje su mise i molitve posvetili Papi nakon što je kasno sinoć dobio posljednju pomast. Katolička biskupska konferencija Filipina priopćila je da da su sve mise i novene, molitve i želje vjernika u zemlji posvećene Svetom Ocu.

Filipini su jedina azijska zemlja u kojoj prevladavaju katolici, kojih je više od 80 posto ukupnog filipinskog stanovništva koje se procjenjuje na 84 milijuna.

Australski katolici u petak su diljem svog kontinenta molili za Papu čije su pogoršanje zdravstvenog stanja australski crkveni velikodostojnici okvalificirali kao vrlo kritično, javlja AFP.

Glasnogovornici australskih biskupija najavili su da će tijekom vikenda održati posebne mise posvećene Papi Ivanu Pavlu II.

GUNUNG SITOLI, Indonezija

Oko 1300 ljudi je poginulo u potresu koji je u noći s ponedjeljka na utorak pogodio indonezijski otok Nias u blizini Sumatre, objavio je u petak UN.

"Naša je procjena da je poginulo oko 1300 ljudi, većinom u Gunung Sitoliju, na otoku Nias" , izjavio je Francois Desruisseaux, koordinator operacija pomoći UN-a na tom otoku.

Prema indonezijskom potpredsjedniku Jusufu Kallu, potres ječine 8,7 stupnjeva po Richteru odnio je između "tisuću i dvije tisuće života".

NEW YORK

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u četvrtak navečer rezoluciju prema kojoj će se odgovornima za zločine počinjene u sudanskom Darfuru suditi pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC).

SAD, koji se protivi tom sudu, nije ovog puta posegnuo za pravom veta, pa je za rezoluciju glasovalo 11 od 15 zemalja članica. Četiri, među kojima i SAD, bile su suzdržane.

Ta će rezolucija omogućiti ICC-u da sudi odgovornima za ubojstva, silovanja i pljačke u Darfuru gdje je u posljednje dvije godine živote izgubilo oko 300.000 ljudi.

PEKING

Kina pozdravlja mogući dijalog s tajvanskom vladajućom Demokratskom strankom napretka (DPP) ali pod uvjetom da se odrekne nezavisnosti Tajvana koju ustrajno zagovara, priopćio je kineski Ured za tajvanske poslove.

Izjava je odaslana odmah nakon posjeta izaslanstva tajvanske oporbene nacionalističke stranke Kuomintang (KMT) koja zagovara ponovno ujedinjenje s Kinom. Bio je to prvi posjet izaslanstva Kuomintanga Kini od 1949. godine.

Kina svojata suverenost Tajvana od završetka građanskog rata 1949. godine kada su komunisti zavladali matičnom Kinom a nacionalisti, koji su do tada vladali cijelom zemljom, pobjegli na otok.

Kina inzistira na povratku Tajvana pod svoje okrilje, ako zatreba i vojnom silom.

MOSKVA

Svrgnuti predsjednik Kirgistana mora ostati u Moskvi i tamo potpisati ostavku te je poslati u Biškek, izjavio je u petak privremeni šef države Kurmanbek Bakijev u razgovoru za rusku agenciju Interfax.

Askar Akajev "se ne bi trebao vraćati u Kurgistan, čak niti na pet minuta. To bi izazvalo veliko nezadovoljstvo", izjavio je Bakijev, vođa oporba koja je prošli tjedan svrgnula vlast u Biškeku.

"U Moskvi je. Neka se sastane s članovima kirgiskog parlamenta, potpiše ostavku i pošalje je u Kirgistan", bio je jasan Bakijev.

BAQUBA

Regionalni načelnik iračke policije ubijen je u petak u Balad Ruzu, 50 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Bagdada, izjavio je dužnosnik službe sigurnosti.

Balad Ruz se nalazi u provinciji Diyala, s mješanim sunitskim i šijitskim stanovništvom. To je mjesto često poprište napada pobunjenika na američke snage, pojasnio je pukovnik Hatem Rashid Mohammad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙