FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o izvješću inspekcijskog nadzora na HRT-u

ZAGREB,31. ožujka(Hina) - Većina saborskih oporbenih klubovanepotrebnom je ocijenila današnju raspravu o Izvješću inspekcijskognadzora na HRT-u, koje nije pokazalo veća kršenja radnih prava,izražavajući bojazan da je HDZ naručio inspekciju kako bi HRT, zbognezadovoljstva njegovim radom, držao u šaci.
ZAGREB,31. ožujka(Hina) - Većina saborskih oporbenih klubova nepotrebnom je ocijenila današnju raspravu o Izvješću inspekcijskog nadzora na HRT-u, koje nije pokazalo veća kršenja radnih prava, izražavajući bojazan da je HDZ naručio inspekciju kako bi HRT, zbog nezadovoljstva njegovim radom, držao u šaci.

Oporbeni klubovi mišljenja su da je minorno raspravljati o pojedinačnim slučajevima kršenja radnih prava, o prekršajnim postupcima koji su još u tijeku, a činjenicu da Sabor o tome raspravlja dio njih ocjenjuje pokušajem HDZ-a da ucjenjuje HRT.

"Čini mi se da vladajuća većina želi preuzeti vlast na HRT-u jer je nezadovoljna HRT-om", rekao je Pero Kovačević (HSP), koji miješanjem parlamenta u sudsku vlast drži raspravu o prekršajnim postupcima koje je, zbog nekoliko utvrđenih kršenja Zakona o radu na HRT-u, protiv odgovornih osoba podnio Državni inspektorat.

"Hrvatsku bi javnost više zanimala rasprava o nepostupanju Državnog odvjetništva i sudova oko nepravilnosti u pretvorbi i privatizaciji", ocijenio je Kovačević.

"Strah me i pomisliti da inspekcijska izvješća služe kao latentna prijetnja da se Ravnateljstvo HRT-a drži u pokornosti", kazao je Luka Roić (HSS), upozorivši da vlast HRT može uvijek ucjenjivati naplatom PDV-a na televizijsku i radijsku pristojbu.

"Bojim se da se ne vratimo u stara vremena kada se po mišljenje išlo na Pantovčak i u Banske dvore", rekao je Roić, istaknuvši da je i ovo izvješće pokazalo da je poslovanje HRT-a iz godine u godinu sve bolje, a da je nepravilnosti sve manje.

"Postoje aspekti malicioznosti prema HRT-u", smatra i Antun Vujić (SDP), uvjeren da sve dok Sabor bude raspravljao o, kako kaže, minornim pitanjima neće krenuti u dogradnju Zakona o HRT-u, te jačanje samostalnosti i perspektive nacionalnog radija i televizije.

Željko Pavlic (IDS) predložio je da se visina HRT-pristojbe ubuduće ne određuje, kao do sada, po izračunu jedne petine prosječne neto plaće na razini države, već na razini županija jer, ističe, nemaju sve županije isti prosjek plaća.

Klub HDZ-a nije sudjelovao u raspravi.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je HRT nezakonito zaposlio 14 radnika, te da je nezakonito omogućio sudjelovanje 11 osoba mlađih od 15 godina u pripremi emisija, zbog čega je protiv odgovornih poslodavaca (Vanje Sutlića i Marije Nemčić) podnesen zahtjev za pokretanjem prekršajnog postupka.

Državni inspektorat utvrdio je i da HRT, prilikom smrti jednog zaposlenika od posljedica drogiranja, protivno Zakonu o zaštiti na radu nije sazvao sjednicu Odbora za zaštitu na radu, te u roku od 48 sati nije analizirao uzroke smrti i predložio mjere zaštite.

Na te je prozivke odgovorio glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić, rekavši da 14 spomenutih radnika nije zaposleno na puno radno vrijeme jer je uglavnom riječ o umirovljenicima koji, po potrebi, čuvaju reportažna kola.

Za smrtni slučaj rekao je da je riječ o osobi koja je umrla od droge, te da se stoga ne može govoriti o nesreći na radu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙