FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nalazi inspekcije o medicinski potpomognutoj oplodnji predani Državnom odvjetništvu

ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Ministarstvo zdravstva i socijalneskrbi objavilo je danas da je završen zdravstveno-inspekcijski nalaz uustanovama u kojima se obavljaju postupci medicinski potpomognuteoplodnje, a cijeli je predmet proslijeđen Državnom odvjetništvu.
ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi objavilo je danas da je završen zdravstveno-inspekcijski nalaz u ustanovama u kojima se obavljaju postupci medicinski potpomognute oplodnje, a cijeli je predmet proslijeđen Državnom odvjetništvu.

"Na temelju uvida u prikupljenu dokumentaciju i izjava zdravstvenih djelatnika, zbog mogućih nepravilnosti i nezakonitosti koje se mogu okvalificirati i kao kazneno djelo, predmet je u cijelosti proslijeđen na daljnje postupanje Državnom odvjetništvu", kaže se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Ministarstvo ističe da, zbog mogućeg vođenja predistražnih radnji, ne može komentirati utvrđene nepravilnosti.

Inspekcijski nadzor nad zakonitošću rada obavljen je u Zavodu za humanu reprodukciju Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj, u Odsjeku za humanu reprodukciju, menopauzu i neplodnost Klinike za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice "Sveti Duh" te u privatnim poliklinikama u kojima se obavljaju postupci medicinski potpomognute oplodnje.

Nadzor je proveden s obzirom na veliki interes javnosti o mogućim nepravilnostima i nezakonitostima tijekom postupaka medicinski potpomognute oplodnje, odnosno postupanja sa zamrznutim zamecima, kaže se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Ministar Neven Ljubičić poslao je inspekciju u sve centre za medicinski potpomognutu oplodnju nakon što je u medijima bio objavljen nalaz inspekcije iz 2003. godine u kojemu se kaže da je u Petrovoj bolnici na nelegalan način bilo zamrznuto 388 zametaka parova koji su se liječili u drugim zdravstvenim ustanovama.

U Klinici za ženske bolesti tvrde da su ti zameci pohranjivani kod njih jer ostale ustanove nisu imale potrebne tehnološke uvjete za pohranu zametaka.

U Petrovoj više ne primaju zametke od veljače 2003. godine, a svih 388 zametaka koji su bili na čuvanju vraćeni su u ustanove gdje su putem embriotransfera vraćeni pacijenticama, tvrde čelnici te bolnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙