FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Simfonijski orkestar i zbor HRT-a izveli Rossinijevu "Stabat Mater"

ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Simfonijski orkestar i Zbor HRT-aizveli su večeras u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" uZagrebu uskrsni koncert na dar pretplatnicima Majstorskog ciklusaHRT-a.
ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a izveli su večeras u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" u Zagrebu uskrsni koncert na dar pretplatnicima Majstorskog ciklusa HRT-a.

Na rasporedu je bilo djelo G. Rossinija "Stabat "Mater", skladba za sola, zbor i orkestar. Simfonijskom orkestru i Zboru HRT-a u toj izvedbi pridružio se Akademski zbor "Ivana Gorana Kovačića" pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića te solistima Valentinom Fijačkom (sopran), Danielom Innamorati (mezzosopran), Zrinkom Sočom (tenor) i Ivicom Šarićem (bas).

Poznata Rossinijeva skladba "Stabat Mater" praizvedena je 1842. u Parizu, a iste godine na Konzervatoriju u Bologni. "Stabat Mater", kako navodi glazbena kritika, religiozna je sekvencija iz 13. stoljeća, srednjovjekovna pjesan Jacoponea Da Todija (1230.-1306.). Djelo se smatra jednim od najdirljivije sročenih nabožnih tekstova svih vremena koji govori o plaču Majke pod križem raspetoga Sina.

To je djelo tijekom stoljeća nadahnulo brojne skladatelje, među njima Palestrinu, Scarlattija, Pergolesija, Haydna, Dvoraka, Verdija i druge. Poznavatelji te vrste glazbe naglašavaju kako veliki skladatelj Rossini nije iznevjerio sama sebe u toj liturgijski predodređenoj skladbi.

Publika u dvorani pljeskom je nagradila večerašnje izvođače koji su na taj način pridonijeli proslavi uskrsnih blagdana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙