FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30 sati

ZAGREB, 31. ožujka 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 15.30 sati:
ZAGREB, 31. ožujka 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 15.30 sati:

DEN HAAG

Umirovljeni general vojske bosanskih Srba Vinko Pandurević, optužen za genocid u Srebrenici, u četvrtak se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) nije izjasnio o krivnji prema točkama optužnice, već je iskoristio pravo da to učini u roku od 30 dana.

Pandurević (45) je pred sucem Jeanom-Claudeom Antonettijem rekao kako želi odgoditi izjašnjavanje kako bi razmislio hoće li se izjasniti da je kriv ili da nije kriv, čime je otvoreno pozvao Tužiteljstvo na postizanje nagodbe o priznanju krivnje u zamjenu za odustajanje od dijela optužbi. Sudac je odobrio odgodu izjašnjavanja na rok od 30 dana, sukladno pravilima ICTY-a.

Pandurević, koji je prošle srijede prebačen iz Beograda u pritvor ICTY-a u Scheveningenu, optužen je za genocid koji su srpske snage počinile nad Bošnjacima u Srebrenici u srpnju 1995. Nakon zauzimanja te istočnobosanske enklave pod zaštitom UN-a, snage VRS-a pobile su sve vojno sposobne muškarce koje su zarobile, njih više od 7.000.

ZAGREB

Zaštita prava talijanske manjine na zavidnoj je razini, zaključila je u četvrtak u Zagrebu Stalna međuresorska komisija za praćenje izvršenja ugovora između Hrvatske i Italije o pravima manjina.

U priopćenju ministarstva vanjskih poslova (MVP) rečeno je da je sastanak održan pod predsjedanjem državnog tajnika za politička pitanja Hide Biščevića i Furia Radina, predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te predstavnika Talijanske Unije.

Sudionici sastanka konstatirali su zavidnu razinu zaštite prava Talijana, stoji u priopćenju.

Taj izravan kontakt s vladom bio je za predstavnike Talijanske Unije prigoda da iznesu svoje prijedloge kako poboljšati primjenu postojećeg zakona o pravima i zaštiti talijanske zajednice u Hrvatskoj, dodaje se.

PRAG

Glasovi čeških komunista odlučit će o sudbini premijera Stanislava Grossa i njegove manjinske vlade kada donji dom parlamenta u petak bude glasovao o povjerenju vladi, što će biti prvi put od pada komunizma 1989. da komunisti imaju toliki utjecaj, pišu u četvrtak svjetske agencije.

Službeno stajalište komunističke stranke KSCM neće, po svemu sudeći, biti poznato do posljednjeg trenutka.

Predsjednik stranke Miroslav Grebenicek rekao je da će stranka ostaviti sve opcije otvorenima koliko god bude mogla te da će konačnu odluku možda donijeti tek nakon što se Gross u petak obrati parlamentu.

Kriza je izbila nakon što su Kršćanski demokrati (KDU) u srijedu donijeli odluku o izlasku iz trostranačke vlade optužujući premijera da je zbog privatnog financijskog skandala izgubio kredibilitet. Gross je tako uoči glasovanja o povjerenju ostao bez parlamentarne većine.

STOCKHOLM

Švedska se obratila Srbiji i Crnoj Gori kako bi utvrdila može li Mihajlo Mihajlović, ubojica bivše švedske ministrice vanjskih poslova Anne Lindh, svoju kaznu služiti u SCG-u čiji je državljanin, izvijestio je švedski tisak u četvrtak.

Mihajlo Mihajlović, star 26 godina, prošle je godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora radi atentata na Annu Lindh koju je rujnu 2003. napao nožem u jednom trgovačkom centru u Stockholmu. Anna Lindh je dan kasnije umrla od zadobivenih ozljeda.

Mihajlović, sin srpskih useljenika u Švedsku, prošle se godine odrekao švedskog državljanstva a putem svojeg odvjetnika priopćio je da svoju kaznu žali odslužiti u Srbiji radi toga što se boji za svoju sigurnost u Švedskoj.

BRUXELLES

Eventualna odgoda prijema Rumunjske i Bugarske u EU, nakon aktiviranja zaštitne klauzule, neće biti donesena prije kraja godine, priopćila je u četvrtak Europska komisija.

"Aktiviranje zaštitne klauzule bit će prvi put razmotreno" tek nakon izvješća o pripremama Bukurešta i Sofije koje Europska komisija treba objaviti u studenom, pojasnila je Krisztina Nagy, glasnogovornica povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

"Prije toga o tom se pitanju neće raspravljati", dodala je.

Nagy je kazala da će Rehn uzeti u obzir mišljenje Europskog parlamenta prije nego predloži eventualno aktiviranje zaštite klauzule kojom se pristup Rumunjske i Bugarske može odgoditi za godinu dana.

Sofija i Bukurešt službeno su zaključili pregovore s EU-om u prosincu i 25. travnja trebaju potpisati povelju o pristupanju kako bi 1. siječnja 2007. mogli ući u EU.

BIŠKEK

Predsjedavajući OESS-a Dimitrij Rupel u četvrtak je u Biškeku izjavio kako podupire pokretanje pregovora što ih predlaže oporba, odnedavno na vlasti u Kirgistanu, sa svrgnutim predsjednikom te države Askarom Akajevim, koji se nalazi u izbjeglištvu u Rusiji te da smatra kako bi Akajevljevo "isključivanje iz sadašnjeg nestabilnog razdoblja bilo vrlo opasno", prenose agencije.

"Izražavam potporu inicijativi o pregovorima s predsjednikom Akajevim koji će se odnositi na njegovu ostavku", rekao je Rupel na konferenciji za novinare održanoj u Biškeku nakon razgovora s dvojicom predstavnika oporbe koja je prošli tjedan preuzela vlast u zemlji Feliksom Kulovim te privremenim predsjednikom i premijerom Kurmanbekom Bakijevim.

PEKING

Kineski komunistički dužnosnici i čelnik tajvanskih nacionalista održali su sastanak na najvišoj razini od 1949. godine kada je građanski rat razdvojio dvije strane i pozvali na širenje gospodarskih veza Kine i Tajvana.

Chiang se susreo s dužnosnicima ureda za Tajvan Komunističke partije a dvije su strane izjavile da su dogovorile 10 prijedloga za širenje veza na polju trgovine i putovanja. Dogovor, međutim, ima više simboličku nego praktičnu vrijednost jer nacionalisti nemaju moć određivanja tajvanske politike spram Kine. Susret je predstavljen kao razgovor stranka a ne vlada.

Kineski dužnosnici izrazili su nadu da će "Tajvan ukinuti sva ograničenja u gospodarskoj suradnji", rekao je He Shiguang, glasnogovornik kineske strane.

Tajvanski nacionalisti i kineski komunisti dijele želju da se otok Tajvan jednom ponovno ujedini s kopnom i neskloni su tajvanskom predsjedniku Chen Shui-bianu. Peking ga optužuje da želi ostvariti neovisnost dok ga Nacionalisti optužuju da izaziva Kinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙