FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21.00 sati

ZAGREB, 30. ožujka 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 21.00 sati:
ZAGREB, 30. ožujka 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 21.00 sati:

SARAJEVO

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić, četvorica braće Ivanković-Lijanović i profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Lučić izjasnili su se u srijedu na Sudu BiH da se ne osjećaju krivim po optužnici koja ih tereti za niz kaznenih djela povezanih s poslovanjem tvrtke "Lijanovići" iz Širokog Brijega.

Optužnica što ju je podigao posebni odjel za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije pri Tužiteljstvu BiH tereti Čovića da je tvrtki "Lijanovići" omogućio protuzakonito oslobađanje od plaćanja carinskih pristojbi na uvoz mesa za što je primio mito od milijun konvertibilnih maraka te vozilo mercedes i luksuzni stan.

Braća Ivanković-Lijanović terete se pak za krivotvorenje isprava, utaju poreza i stjecanje protuzakonite dobiti, sudac Tadić za zloporabu položaja i primanje poklona a Zdravko Lučić za davanje poklona, dogovor o činjenju kaznenog djela i sudjelovanje u organiziranom kriminalu.

Cijela optužnica u slučaju "Lijanovići" sadrži više od 60 stranica i do sada se pretpostavljalo da je ona dobrim dijelom temeljena na iskazu jednog zaštićenog svjedoka.

Obrana optuženih u srijedu je objavila da je tužba temeljena na iskazima još pet zaštićenih svjedoka.

MOSTAR

Predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić u srijedu je Visokom predstavniku Paddy Ashdownu stavio svoj mandat na raspolaganje, reagirajući tako na smjenu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

U otvorenom pismu Lozančić je odgovorio Visokom predstavniku Ashdownu na razloge Čovićeve smjene te se usprotivio tome da OHR predstavlja vrhovnu vlast a da istodobno nema nikakvu odgovornost u zemlji. Pritom se Lozančić u pismo obraća Ashdownu kao predstavniku strane sile (međunarodne uprave) koja posve upravlja zemljom.

Primjećujući kako međunarodna uprava u BiH donosi sve odluke u ime naroda i institucija, Lozančić poziva u pismu Visokog predstavnika da 'ovu zemlju uredi prema Vašim standardima i kriterijima i da i pred javnošću Bosne i Hercegovine preuzme punu odgovornost za budućnost ove zemlje'.

RIM

Papi Ivanu Pavlu II. postavljena je cjevčica za hranjenje, rekao je u srijedu šef ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro Valls.

"Kako bi Papa dobivao kalorije i kako bi uspješno povratio snagu, započeta je unutarnja prehrana preko sonde postavljene od nosa do probavnog trakta", objavio je u srijedu Navarro Valls, nakon 17 dana "šutnje" vatikanskog ureda za tisak glede zdravstvenog stanja Ivana Pavla II., odnosno od posljednjeg liječničkog biltena.

Kako je riješeno pitanje prehranjivanja, Papa najvjerojatnije neće biti smješten u bolnicu do daljnjega.

Papa se u srijedu iznenada pojavio na prozoru na Trgu svetog Petra. Na prozoru je bio ukupno četiri minute i u tišini blagoslovio vjernike, a zatim je pokušao nešto kazati. Papi je približen mikrofon, ali nije mogao ništa izustiti.

BANDA ACEH

U potresu koji je zadesio Indoneziju u noći između ponedjeljka i utorka poginulo je 518 osoba, priopćili su u srijedu dužnosnici Ujedinjenih naroda.

Ukupno 500 osoba je poginulo na najpogođenijem otoku Niasu, rekao je zamjenik koordinatora humanitarnih operacija UN-a u Banda Acehu.

On je dodao da je potvrđeno da je devet osoba poginulo na otoku Simeulue i još devet na Sumatri i na malom otočju Banyak.

Indonezijski potpredsjednik Yusuf Kalla ranije je rekao da je u potresu od 8,7 stupnjeva po Richterovoj skali poginulo "između jedne i dvije tisuće ljudi".

PRAG

Češki Kršćanski demokrati na stranačkoj konvenciji održanoj u srijedu u Pragu glasovali su za napuštanje trostranačke vladine koalicije uslijed čega je pred glasovanje o povjerenju vladi češki premijer Stanislav Gross ostao bez parlamentarne većine.

Čelnik Kršćanskih demokrata Miroslav Kalousek je u srijedu izjavio da će njegova tri ministra napustiti vladu a da će stranka u petak na sjednici donjeg doma češkog parlamenta glasovati protiv sadašnje vlade. Izlazak Kršćanskih demokrata (KDU) iz vladajuće koalicije ostavlja Grossove vladajuće socijal-demokrate i najmanju članicu koalicije "Slobodarsku uniju" sa samo 80 zastupnika u donjem domu parlamenta koji ima 200 zastupnika.

BIŠKEK

Privremeni predsjednik i premijer Kirgistana Kurmanbek Bakijev smatra da bi povratak svrgnutog predsjednika Askara Akajeva u Biškek bio "neumjestan" i mogao bi izazvati nemire u cijeloj zemlji.

Jedan od mogućih pretendenata na mjesto predsjednika Feliks Kulov je ranije tijekom dana predložio da se Askar Akajev vrati u zemlju i ocijenio da bi se trebao vratiti u Biškek dati ostavku pred parlamentom na "civiliziran način".

JERUZALEM

Predsjednik izraelske vlade Ariel Sharon povukao je u srijedu prijedloge za imenovanje trojice novih ministara nakon što je postalo jasno da ih izraelski parlament neće odobirti.

Imenovanja su mogla ojačati Sharonov položaj pred povlačenje iz pojasa Gaze, predviđenog da se provede kasnije tijekom ove godine, nakon što je parlament u utorak ratificirao prijedlog proračuna za 2005. godinu čime je otklonio i posljednju političku zapreku njegovom planu.

Oporbeni zastupnici koji su glasovali za proračun kako bi stvorili protutežu članovima Sharonove desne stranke Likud koji se protive povlačenju, odbili su, međutim, prihvatiti imenovanja za ministre.

ISPAHAN, Iran

Iran je i dalje odlučan nastaviti obogaćivanje urana i spreman je pristati samo na privremenu suspenziju tog programa, izjavio je u srijedu iranski predsjednik Mohamad Hatami.

"Unatoč pritiscima sa svih strana da joj se oduzme mirnodopska nuklearna tehnologija, Islamska Republika na pragu je da proizvede nuklearno gorivo", rekao je Hatami novinarima tijekom posjeta nuklearnom postrojenju Natanz.

Naglasio je da je u pregovorima s Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, Iran predložio ograničenje obogaćivanja urana u sklopu "pilot faze".

No, "sigurno ćemo nastaviti obogaćivanje", naglasio je Hatami.

Pregovori Irana i Europske unije nastavit će se 10. travnja, vjerojatno u Ženevi, rekao je u srijedu Mohamad Saidi, zamjenik predsjednika iranske Organizacije za atomsku energiju, prenosi dpa.

BRUXELLES

Belgijski premijer Guy Verhofstadt operirao je u srijedu srce nakon što se požalio na bolove u prsima, objavila je liječnica koja je nadgledala operaciju.

Doktorica Renaat Peleman sa Sveučilišne bolnice u Gentu izjavila je novinarima da mu je lakšim operacijskim zahvatom proširena arterija.

Verhofstadt (51) prekinuo je ranije u srijedu uskršnje praznike u Italiji nakon što je osjetio bolove u prsima i hitno odletio u Bruxelles.

PARIZ

Princ Rainier od Monaka ostaje na intenzivnoj njezi zbog problema sa srcem, plućima i bubrezima no njegovo se zdravstveno stanje nije pogoršalo, priopćili su u srijedu njegovi liječnici.

"Stanje princa Rainiera ne pokazuje izrazitije promjene", priopćili su liječnici u službenom zdravstvenom biltenu od srijede. Liječnici su najavili da će sljedeći bilten biti objavljen tijekom idućih 48 sati.

U prethodnom službenom zdravstvenom biltenu liječnici su priopćili da je stanje princa Rainiera i dalje ozbiljno te da su njegovi izgledi za preživljavanje još uvijek neizvjesni.

LONDON

Broj poginulih u sukobima u sudanskoj pokrajini Darfuru puno je veći nego što se dosad pretpostavljalo, stoji u izvješću britanskog parlamentarnog povjerenstva objavljenom u srijedu.

Procjene govore o 300.000 mrtvih, gotovo četiri puta više od 70.000 što je ranije objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Povjerenstvo britanskog parlamenta u izvješću je optužilo međunarodnu zajednicu za "skandalozan" neuspjeh u učinkovitom odgovoru na krizu u toj sudanskoj regiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙