FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Strah izbjeglih Srba od izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu

BEOGRAD,30. ožujka(Hina) - Predložene izmjene Zakona o poljoprivrednomzemljištu i oduzimanju neobrađene zemlje, koji je upravo u proceduri uHrvatskom saboru, razumljive su za uređenu pravnu državu koja nastojiunaprijediti svoju poljoprivredu ali uz probleme u procesu vraćanjanekretnina i problem stanarskih prava srpskih izbjeglica iz Hrvatskepredstavljaju "nove prijetnje i strahove" za izbjegle Srbe, pišebeogradska "Politika" od srijede.
BEOGRAD,30. ožujka(Hina) - Predložene izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i oduzimanju neobrađene zemlje, koji je upravo u proceduri u Hrvatskom saboru, razumljive su za uređenu pravnu državu koja nastoji unaprijediti svoju poljoprivredu ali uz probleme u procesu vraćanja nekretnina i problem stanarskih prava srpskih izbjeglica iz Hrvatske predstavljaju "nove prijetnje i strahove" za izbjegle Srbe, piše beogradska "Politika" od srijede.

"U okolnostima i atmosferi koja poslije proteklog rata još utječe na rezoniranje i ponašanje znatnog dijela stanovništva, pa tako i onih koji propise provode u život, ovakav propis izaziva najblaže rečeno velike nedoumice u pogledu sudbine poljoprivrednog zemljišta koje je u vlasništvu brojnih srpskih izbjeglica i koje je očito neobrađeno zato što su oni prekinuti u normalnom životu", piše list i napominje da je "u pravilu riječ o zemlji oko više stotina namjerno uništenih srpskih sela... u kojima njihovi žitelji naprosto nemaju gdje živjeti, a kamoli obrađivati zemlju".

"Kako u prijedlogu izmjena tog zakona nema ni riječi o takvim činjenicama, postoji veliko strahovanje da se ovakvim jednim demokratskim propisom, kojem je osnovni proklamirani motiv unapređenje domaće poljoprivrede, u stvari priprema 'konačno rješenje' za imovinu na kojoj su izrasle generacije Srba u Hrvatskoj, a time i za njih same", zaključuje "Politika" u tekstu s naslovom "Oduzimat će se neobrađena zemlja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙