FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana odbio crnogorski prijedlog o savezu neovisnih država

PODGORICA, 4. ožujka 2005. (Hina) - Visoki predstavnik Europske unijeza vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana odbio je crnogorskipredlog o savezu neovisnih država, cijeneći kako još nije vrijeme dase razmatraju novi prijedlozi o preuređenju odnosa Srbije i Crne Gore,izjavila je u petak za podgoričke medije glasnogovornica visokogdužnosnika Evropske unije(EU) Christine Gallak.
PODGORICA, 4. ožujka 2005. (Hina) - Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana odbio je crnogorski predlog o savezu neovisnih država, cijeneći kako još nije vrijeme da se razmatraju novi prijedlozi o preuređenju odnosa Srbije i Crne Gore, izjavila je u petak za podgoričke medije glasnogovornica visokog dužnosnika Evropske unije(EU) Christine Gallak.

Solana je u četvrtak u Bruxellesu razgovarao s crnogorskim premijerom Đukanovićem, kojemu je preporučio, kako javljaju mediji, "izbjegavanje političkih inicijativa koje odvraćaju pažnju od ekonomskih i političkih reformi".

Gallak je prenijela upozorenje Solane kako se "stajalište EU nije promijenilo i da se Beogradski sporazum mora poštivati", te da "EU cijeni kako je državna zajednica SCG blizu završetka studije o izvedivosti i da bi se uskoro moglo prijeći na sljedeću fazu u procesu približavanja i pridruživanja".

Reagirajući na odbijanje crnogorskog prijedloga o redefiniranju državne zajednice SCG u Bruxellesu, vladajuća crnogorska koalicija ocijenila je "kako se nije dogodilo ništa spektakularno", te da "Podgorica ne odustaje od svog prava da u veljači 2006. godine organizira referendum o državno pravnom statusu Crne Gore". Oporba je pak susret Solane i Đukanovića ocijenila "fijaskom crnogorskog premijera".

"Svima je stalo do implementacije europskih standarda, što ne znači i dovođenje u pitanje neophodnosti rješavanja državnog statusa Crne Gore i prava građana da se o tome izjasne", rekao je petak Rifat Rastoder, potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP).

U najvećoj oporbenoj stranci, Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP), ocijenjuju kako je Đukanović u razgovoru sa Solanom doživio "potpuni fijasko, jer je još jednom upozoren da odustane od neustavnog ponašanja i vrati se poštivanju Beogradskog sporazuma".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙