FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG mediji: Gotovina glavni razlog odgode pregovora

BEOGRAD,17. ožujka(Hina) - Beogradski dnevni listovi u četvrtakizvještavaju o odgodi pregovora Hrvatske i Europske unije opridruživanju, navodeći da je glavni razlog odgode pregovora činjenicada je haaški optuženik Ante Gotovina još na slobodi.
BEOGRAD,17. ožujka(Hina) - Beogradski dnevni listovi u četvrtak izvještavaju o odgodi pregovora Hrvatske i Europske unije o pridruživanju, navodeći da je glavni razlog odgode pregovora činjenica da je haaški optuženik Ante Gotovina još na slobodi.

U tekstu s naslovom "Europa vratila Hrvatsku u red", list "Večernje novosti" navodi, pozivajući se na strane agencije i pisanje zapadnog tiska, da u Hrvatskoj odbjeglog generala Antu Gotovinu smatraju herojem. Također prenosi izjavu zadarskog dužnosnika Davora Arasa koji je za BBC rekao da ne zna gdje se nalazi Gotovina, ali da je "u srcu devedeset i pet posto Hrvata".

Dnevnik "Blic", u tekstu "Stop za Hrvatsku", navodi da je "Hrvatska prva europska zemlja s kojom Europska unija nije započela pregovore o prijemu u članstvo, a da je ranije utvrđen datum pregovora", te dodaje da je premijer Ivo Sanader "do posljednjeg trenutka uporno ponavljao da je siguran da neće doći do odgađanja pregovora, tako da se u dijelu javnosti stjecao dojam da ima neki skriveni adut". List također piše da se "samo dan prije odluke na ulazu u Zadar pojavio veliki plakat s likovima Gotovine i Pape (fotomontaža), te da je predsjednik Gradskog vijeća Zadra Davor Aras sjednicu demonstrativno započeo s velikim bedžom Ante Gotovine na reveru".

"Politika" donosi tekst s naslovom "Odgođeni pregovori" i podnaslovom "Uvjet: Pojavljivanje Gotovine pred Haaškim sudom", u kojem kaže da "iako ne predstavlja posebno iznenađenje, vijest iz Bruxellesa je poprilično razočarala hrvatsku javnost, bar onaj njen dio koji se izjašnjava za što brže priključenje Europskoj uniji". Ističući kako su na takvo raspoloženje znatan utjecaj imala "i poprilično olaka i nekritička obećanja državnog vrha o skoro sigurnom početku pregovora s EU", list dodaje da se "pokazalo da to ipak nije baš tako i sada predstoji faza 'otrežnjenja'". "Politika" dodaje kako je predsjednik Stjepan Mesić bio je nešto oprezniji u svojim prognozama, kazavši kako "moguće odlaganje početka pregovora neće ništa posebno značiti za sam tijek uključivanja Hrvatske u europske integracije, koji može započeti već uskoro, ako se steknu svi potrebni uvjeti".

List zaključuje da se "cijela priča sad u potpunosti svodi na odbjeglog generala Gotovinu, čije ponašanje doslovce cijelu Hrvatsku stavlja u poziciju njegova taoca". Dodaje da je stoga u Hrvatskoj sve više onih "koji smatraju da ugled tog 'nacionalnog ratnog heroja' počinje ubrzano topiti, jer vlastiti interes stavlja ispred interesa zemlje i naroda kojem pripada, čime, naravno, postaje sve manje uvjerljiv i pogodan za ugledanje".

Beogradski dnevnik "Danas" donosi tekst s naslovom "Doris Pack misli da Europa još uvijek ne želi Hrvatsku u EU", prenoseći mišljenje voditeljice izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu da je riječ o "nefer odluci" koja nema puno veze s Gotovinom te da se "ova kriza uopće ne odnosi na Gotovinu, on je ovdje samo povod, već je pretekst kako bi se Zagreb spriječio da postane član EU za neko vrijeme".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙