FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 27. ožujka 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 9.30 sati:
ZAGREB, 27. ožujka 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 9.30 sati:

VATIKAN

Jedan od vodećih vatikanskih kardinala zamijenio je papu Ivana Pavla II. u subotu na uskrsnome bdijenju u rimskoj bazilici svetoga Petra, a katolički vjernici diljem svijeta sa zabrinutošću iščekuju da li će bolesni Papa biti u stanju udijeliti uskrsni blagoslov u nedjelju.

Kardinal Joseph Ratzinger, čelnik Kongregacije za nauk vjere kojega često spominju i kao mogućega kandidata za novoga papu, predvodio je najvažnije katoličko bdijenje koje je Papa gledao na televiziji u privatnim odajama, samo koji metar od bazilike. Papinu poruku vjernicima prigodom vazmenog bdijenja pročito je kardinal Ratzinger.

U poruci, popraćenoj posebnim "apostolskim blagoslovom", Papa je naglasio da je duhom nazočan proslavi.

"Ove istinski izuzetne noći sjajno svjetlo uskrsloga Krista zauvijek pobjeđuje sile tame, zla i smrti i rasplamsava nadu i radost u srcima vjernika", kaže se u Papinoj poruci.

Zabrinutost zbog njegova zdravlja pojačala se tijekom Velikoga tjedna jer 84-godišnji Papa koji se oporavlja od nedavne traheotomije nije sudjelovao u glavnim uskrsnim obredima. Vođenje svečanih obreda preuzelo je šest kardinala. Misu na Uskrs predvodit će državni tajnik Vatikana, kardinal Angelo Sodano, a da li će Papa nakon toga biti u stanju izgovoriti blagoslov urbi et orbi ili će samo rukom udijeliti blagoslov, do zadnjeg je trenutka neizvjesno.

SKOPLJE

U nedjelju ujutro otvaranjem birališta diljem Makedonije počeo je drugi krug lokalnih izbora, dok oporba prosvjeduje zbog navodne "izborne krađe" u prvome krugu prije dva tjedna.

Glasovanje u drugome krugu održat će se u 57 od 84 makedonske općine, među ostalima i u Skoplju. Oporba, ujedinjena iza nezavisnoga kandidata za gradonačelnika Trifuna Kostovskoga tvrdi da je vladajuća koalicija na izborima za gradonačelnika glavnoga grada lažirala izborne rezultate.

Problema s rezultatima prvoga kruga glasovanja bilo je i u zapadnoj Makedoniji s većinskim albanskim stanovništvom pa je oporbena Demokratska stranka Albanaca (PDSh) zbog "očitih nepravilnosti" pozvala pristaše na bojkot drugoga kruga.

Nekih četiri stotine stranih promatrača pratilo je prvi krug izbora i uložilo brojne prigovore zbog sumnjivih događaja koji su pratili glasovanje.

Zapadni diplomati upozorili su Makedoniju da će općinski izbori biti ključan test sposobnosti te zemlje da primijeni zapadne standarde i važan element u njezinu približavanju Europskoj uniji.

BANGKOK

U eksplozijama dviju bombi u nedjelju rano ujutro na turističkome jugu Tajlanda ranjeno je najmanje 12 policajaca, priopćila je policija.

U tome uglavnom muslimanskome dijelu zemlje u zadnjih 15 mjeseci otkad traje ustanak ubijeno je gotovo šesto ljudi

Nepoznat broj gerilaca aktivirao je dvije bombe i otvorio vatru na policajce koji su u oklopnome željezničkom vagonu obavljali rutinsku sigurnosnu kontrolu u pokrajini Narathiwat, uz granicu s Malezijom.

Policija kaže da je sav željeznički promet u blizini mjesta eksplozija prekinut, a zasad nema podataka da je netko u eksplozijama poginuo.

I ovaj najnoviji incident u nizu napada na jugu Tajlanda pripisuje se muslimanskim separatistima koji žele nezavisnu državu između Tajlanda i Malezije.

Njihov je ustanak počeo siječnja 2004. gerilskim napadom na vojarne i odonda je poginulo gotovo šesto ljudi.

BOGOTA

Najmanje osam osoba je poginulo, a šest ih je ozlijeđeno u subotu u padu lakog zrakoplova na sjeveru Kolumbije, objavile su vlasti.

Let-410 West Caribbean Airwaysa srušio se nedugo nakon polijetanja s karipskog otoka Providencia udarivši u brdo uz pistu. Odredište mu je bio otok San Andres.

Uzroci pada zrakoplova još nisu poznati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙