FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 29. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4.30 sati.
ZAGREB, 29. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4.30 sati.

DŽAKARTA

U snažnom potresu koji je jučer pogodio podmorje Indijskog oceana u indonezijskim vodama možda je poginulo i do 300 ljudi i to na otoku Niasu, rekao je u izjavi za televiziju lokalni dužnosnik s tog otoka. Brojka "ne može biti manja" od 300 mrtvih, izjavio je za TV postaju Metro dogradonačelnik glavnoga grada Niasa Gunung Sitolija Agus Mendrofa, dodavši kako je u tom gradu uništeno najmanje 80 posto građevina, pod čijim je ruševinama na tisuće osoba. Brojnim žrtvama nije mogla biti pružena liječnička pomoć zbog nestanka struje u glavnoj bolnici na tom otoku, ali i zato što su zajedno s uspaničenim stanovništvom, pred mogućnošću tsunamija, u brda pobjegli i mnogi liječnici i medicinske sestre, dodao je. Snaga potresa u epicentru mijenja se naviše sa svakom novom procjenom, pa je američka geološka agencija (USGS) u posljednjem izvješću rekla kako je snaga bila 8,7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, što je njezin predstavnik Kerry Sieh ocijenio "jednim od četiri ili pet najsnažnijih u posljednjih 100 godina". Institut za fiziku Globe iz Strasbourga odredio je snagu na 8,6 stupnjeva, a epicentar sjeverno od Niasa, no potres, za razliku od onoga 26. prosinca, koji je bio samo 0,3 stupnja jači, nije uzrokovao tsunamije.

WASHINGTON

Sjedinjene Države jučer su naglasile kako će ljudska prava i demokracija predstavljati bitan uvjet njihovih dobrih odnosa s drugim zemljama. Američka državna tajnica Condoleezza Rice istaknula je predanost SAD-a širenju slobode i demokracije u svijetu predstavljajući izvješće State Departmenta "Potpora ljudskim pravima: američki angažman 2004.-2005.". Izvješće State Departmenta ističe kako je prošle godine u svijetu ostvaren dramatičan napredak u jačanju slobode navodeći da su izbori u Afganistanu, Iraku i na Palestinskim teritorijima, te događaji u Gruziji, Ukrajini i Libanonu pokazali prve korake prema demokraciji stanovništva koje je dugo živjelo pod tiranijom i tlačenjem. Osim navođenja zemalja koje SAD stalno kritizira zbog kršenja ljudskih prava, među kojima Sjevernu Koreju, Kubu, Iran i Siriju, izvješće obećava vršenje pritiska na zemlje poput Rusije i Kine, te američke saveznike u borbi protiv terorizma poput Saudijske Arabije i Pakistana. U izvješću, koje obuhvaća samo 98 zemalja i entiteta s ozbiljnim problemima ljudskih prava, Hrvatska nije ni spomenuta, ali se govori o problemima u drugim zemljama u regiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji i Crnoj Gori. Za BiH State Department među ostalim navodi problem zlostavljanja zatvorenika i građana od strane policije, pritisak vlasti na medije, ograničavanje vjerskih prava manjina te slabu suradnju Republike Srpske s Haškim sudom. Za SCG izvješće traži jačanje suradnje s Haškim sudom kojim je Sud unatoč poboljšanju i dalje nezadovoljan vjerujući da se u Srbiji i dalje krije optuženi Ratko Mladić. Izvješće također upozorava kako je za SAD i dalje prioritet poticanje Kine da "dovede svoj odnos prema ljudskim pravima u suglasnost s međunarodnim standardima" nastojeći da Peking prekine suzbijanje vjerskih i političkih sloboda. Glede Rusije, State Department ističe pogoršanje ljudskih prava navodeći koncentraciju vlasti u rukama predsjednika Vladimira Putina, ograničavanje slobode medija, te kršenja ljudskih prava u Čečeniji.

MOSTAR

Visoki međunarodni predstavnik za BiH Paddy Ashdown će danas smijeniti hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića nakon što se on odbio sam povući, što je od njega ranije zatražio Ashdown, potvrdio je sinoć za Hinu izvor iz Ureda visokog predstavnika (OHR). Na upit kad će Ashdown smijeniti Čovića, dužnosnik OHR-a koji je želio ostati anoniman kratko je rekao: "Sutra (utorak)". Prema istome izvoru OHR Čovićevim uklanjanjem želi "sačuvati kredibilitet Predsjedništva BiH", budući da će se protiv njega voditi sudski postupak. Isti dužnosnik međunarodne uprave nije mogao potvrditi neslužbene navode kako Ashdown neće Čoviću zabraniti politički angažman, što je bila sudbina svih dužnosnika smijenjenih posljednjih godina. Čović je na prošlotjednoj konferenciji za novinare rekao kako se neće usprotiviti odluci Visokog predstavnika. Protiv Čovića, predsjednika Ustavnog suda Mate Tadića i profesora Zdravka Lučića prije petnaest dana potvrđena je optužnica zbog navodnih utaja carina i poreza mesnoj industriji "Lijanovići" iz Širokog Brijega.

ZAGREB/BRUXELLES

Glasnogovornica visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane Christina Gallach jučer je izrazila zadovoljstvo urednim održavanjem lokalnih izbora u Makedoniji te činjenicom da se nova lokalna vlast sad može usredotočiti na važne reforme. "Pozdravljamo činjenicu što su lokalni izbori u većem dijelu zemlje održani na uredan način i da većina općina sad ima novu vlast koja se može usredotočiti na važne reformske izazove kao što su pripreme za proces decentralizacije", stoji u izjavi Gallach. "Upoznati smo s opaskama međunarodne misije za nadzor izbora. Mora se provesti istraga o svim incidentima i poduzeti mjere kako bi se osiguralo da izbori 10. travnja i ubuduće budu održani potpuno u skladu s međunarodnim standardima", kaže se u priopćenju Solanina ureda.

BUKUREŠT

Rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova noćas je objavilo kako proučava "informacije o mogućem nestanku" troje novinara koji rade za privatnu TV-postaju Primu TV. "Nakon obavijesti iz Prime TV o mogućem nestanku troje njezinih novinara u Iraku, ministarstvo i glavne službe informiranja u zemlji odredile su jednu skupinu koja će se baviti tim problemom", kaže se u priopćenju rumunjskog MVP-a, uz napomenu da su o svemu izviješteni rumunjski predsjednik i premijer Traian Basescu i Calin Tariceanu. Nestanak novinara dogodio se dan nakon iznenadnog posjeta Basescua rumunjskom kontingentu u sklopu međunarodnih snaga Iraku, u kojem je 800 vojnika. Englesko-američka koalicija posljednjih tjedana nailazila je na odbijanja saveznika za slanjem novih vojnika u Irak, no Bukurešt je postupio suprotno i najavio slanje još 100 vojnika koji bi sudjelovali u sigurnosnim misijama, iako se prema posljednjem istraživanju javnog mnijenja, objavljenom u ponedjeljak, 55 posto Rumunja protivi sudjelovanju svojih vojnika u misijama u Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙