FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 28. ožujka 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 12.30 sati:
ZAGREB, 28. ožujka 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 12.30 sati:

BIŠKEK

Kirgistanski parlament u ponedjeljak je "u interesu naroda" odlučio prekinuti sa svim svojim aktivnostima kako bi ustupio mjesto novom jednodomnom parlamentu proizašlom nakon izbora održanih u veljači i ožujku, izjavio je njegov predsjednik Išinbaj Kadirbekov.

Predsjednik novog parlamenta Omurbek Tekebajev je u ponedjeljak rekao da bi nova vlast trebala pregovarati sa svrgnutim predsjednikom Askarom Akajevim kako bi dobila njegovu ostavku, prije nego krene s procedurom mijenjanja režima na vlasti. Kako je kazao, potrebno je osnovati povjerenstvo koje bi okupilo članove starog parlamenta, novog parlamenta i privremene vlade. To bi povjerenstvo trebalo razgovarati s Akajevim da se dobije njegova ostavka. "Tek tada će biti moguće odrediti datum održavanja predsjedničkih izbora", rekao je Tekebajev.

S druge strane, privremeni šef izbornog povjerenstva Tujgunal Abdraimov je kazao da je odluka privremenog premijera Kurmanbeka Bakijeva da se predsjednički izbori održe 26. lipnja legalna s ustavnog stajališta.

U skladu s tim Kadirbekov je kazao da je i odluka bivšeg premijera o imenovanju Kurmanbeka Bakijeva na čelo privremene vlade ostaje na snazi jer je donesena u trenutku kada je ta skupština funkcionirala legitimno.

JENIN (Zapadna obala)

Izraelske su snage u ponedjeljak izvele raciju u palestinskome gradu Jeninu i uhitile osmoricu gerilaca za koje Izrael tvrdi da su izrađivali rakete i minobacačke granate za napade na izraelske gradove.

To je bila jedna od rijetkih operacija koju su Izraelci izveli na Zapadnoj obali otkad je nakon primirja iz veljače vojska najavila da će onamo ići samo u nužne akcije.

U raciji je ozlijeđen jedan izraelski vojnik. U Jeninu su uhićena petorica gerilaca Islamskoga džihada, a još trojica u susjednome selu.

Izraelske su snage njihovu radionicu locirale prošli mjesec kad su u predgrađu Jenina pronašli komponente za izradu raketa koje bi se mogle lansirati prema obližnjem izraelskom gradu Afuli.

Izraelski mediji javljaju da su gerilci uhićeni u ponedjeljak rano ujutro povezani s ćelijom koja je proizvodila dijelove za rakete i dodaju da su oni htjeli izraditi oružje slično raketama Qassam kojima gerilci iz pojasa Gaze redovito napadaju izraelski grad Sderot i židovska naselja u Gazi.

Izraelska vojska u ponedjeljak je ukinula blokadu palestinskih područja dozvolivši palestinskim radnicima da putuju na posao u izraelske gradove, potvrdila je vojna glasnogovornica. Izraelski parlament će kasnije tijekom dana glasati o kontroverznom pitanju održavanja referenduma o izraelskom povlačenju iz Pojasa Gaze.

BABIL

Dva su policajca poginula u ponedjeljak u Najafu kada je eksplodirala eksplozivna naprava na biciklu ostavljenom pored njihovog automobila, izjavio je glasnogovornik policije

Još dva policajca i nekoliko civila ranjeni su u napadu na policijski automobil koji je čuvao autoput od Bagdada do Najafa

"Netko je ostavio bicikl pored parkiranog policijskog automobila i pobjegao", rekao je glasnogovornik.

Tijekom jutra javljeno je da je u Iraku u različitim napadima ubijeno najmanje pet osoba.

LISABON

Eksplozija u policijskoj postaji u središtu portugalskoga grada Viseua ubila je u ponedjeljak ujutro policajca i njegovu ženu, objavili su lokalni mediji.

Vjeruje se da je eksploziju izazvao barut iz pirotehnike koju je policija zaplijenila dan ranije, objavila je televizija SIC, ne objasnivši kako je barut zapaljen.

MOSKVA

Ruski kozmonaut Salizan Šaripov i američki astronaut Leroy Chiao u ponedjeljak su izašli u tzv. 'svemirsku šetnju' kako bi obavili neke radove na Međunarodnoj svemirskoj postaji, objavio je ruski kontrolni centar.

Dvojica će astronauta između ostaloga pričvrstiti poboljšana navigacijska pomagala za pristajanje transportnih raketa koje opskrbljuju ISS.

Astronauti će svojim radom omogućiti Euroskoj svemirskoj agenciji da pošalje prvi teretni brod na ISS, objavio je Reuters.

Oni će pripremiti mehanizam za prihvat, a Europsko automatsko transferno vozilo (ATV), nazvano Jules Verne, bit će lansirano dogodine i olakšat će ruske muke oko lansiranja svih letjelica prema ISS-u.

ATV će nositi puno veće količine hrane, opreme i goriva nego ruski teretni brod Progres koji je u ovome trenutku jedina letjelica koja oposkrbljuje astronaute na ISS-u.

Već više od dvije godine, otkako je nakon tragične nesreće shuttlea Columbia Amerika prizemljila program shuttlea, Rusija lansira sve letove prema Međunarodnoj svemirskoj postaji, i one s ljudskom posadom i one bez, kako bi postaja opstala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙