FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaustavljen trogodišnji trend pada dolara

LONDON, 28. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju agresivnijegpodizanja kamatnih stopa u SAD-u na svjetskim deviznim tržištimaprošloga je tjedna tečaj dolara oštro porastao, dosegnuvši najvišurazinu prema jenu u proteklih šest tjedana te prema euru u pettjedana.
LONDON, 28. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju agresivnijeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u na svjetskim deviznim tržištima prošloga je tjedna tečaj dolara oštro porastao, dosegnuvši najvišu razinu prema jenu u proteklih šest tjedana te prema euru u pet tjedana.

Njegov tečaj ojačao je 3,2 posto u odnosu na euro, kojime se trguje po 1,294 dolara. Dolar je dobio i 1,7 posto na vrijednosti prema jenu, pa stoji 106,3 jena. Prema britanskoj funti, koja košta 1,8695 dolara, ojačao je 2,8 posto. U odnosu na švicarski franak poskupio je 3,8 posto, na 1,2011 franaka.

Od početka godine očekivanja snažnog američkog gospodarskog rasta i povećanja kamatnih stopa pomogli su dolaru da zaustavi trogodišnje klizanje tečaja prema najvažnijim svjetskim valutama, koji je uslijedilo zbog zabrinutosti da SAD neće moći financirati svoje goleme strukturalne manjkove.

Fed je u utorak podignuo ključnu kamatnu stopu sedmi mjesec zaredom, i to za 0,25 postotnih bodova, na 2,75 posto te priopćio da je porastao inflatorni pritisak u zadnjih nekoliko mjeseci, što daje naslutiti da bi mogao agresivnije ubuduće dizati kamatne stope. Usporedbe radi, kamatne stope u eurozoni su na 2,0 posto, a u Japanu gotovo nula posto. Više američke kamatne stope privlače ulaganja u američku imovinu.

"Priopćenje Fed-a odražava njegovu rastuću nelagodu zbog cjenovnog pritiska zbog čega su i dali tako oštru izjavu. Tržište je reagiralo kupovinama dolara", kazao je valutni strateg Calyona, Kristjan Kasikov.

Raspoloženje prema euru pokvarilo je i naglo splašnjavanje optimizma u njemačkom poslovnom sektoru. Ifo indeks za mjesec ožujak spustio se na 94 bodova, prema u mjesecu ranije zabilježenih 95,4 boda, što je iznenadilo većinu analitičara koji su očekivali njegovo stabiliziranje.

Euro je oslabio i zbog rasta vanjskotrgovinskog deficita eurozone u ovogodišnjem siječnju na 2,2 milijarde eura prema godinu ranije zabilježenih 1,7 milijardi eura. Neki analitičari smatraju da je euro pod pritiskom nakon što su se ministri financija EU u nedjelju složili oko popuštanja pravila Pakta o stabilnosti i rastu koja su dizajnirana za očuvanje vrijednosti euro valute.

Trgovci valutama ističu da se dolar pojačano kupuje nakon što je u srijedu američka vlada objavila rast potrošačkih cijena u veljači za više od očekivanih 0,3 posto, što je najbrži godišnji skok cijena od 2002. Ta brojka posebno je odjeknula budući je samo dan ranije američka središnja banka Fed podigla kamatne stope sedmi put zaredom te upozorila na jačanje inflatornih pritisaka. "Ulagači revidiraju naviše svoja očekivanja rasta američkih kamatnih stopa, što će u kratkome roku dati podršku tečaju 'zelene' valute", kazao je valutni strateg Societe Generale, Adam Myers.

Razočaravajući japanski pokazatelji, pak, pritisnuli su jen. Japanska poslovna optimističnost smanjena je u prvom ovogodišnjem tromjesečju na 0,6 bodova s u prethodnom razdoblju zabilježenih 2,1.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙