FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izjave japanskog premijera oslabile dolar

LONDON, 10. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Američka valuta u četvrtak sena svjetskim deviznim tržištima spustila na novu najnižu razinu premaeuru u zadnja dva mjeseca nakon što su izjave japanskog premijerapotaknule špekulacije da će azijske središnje banke diversificiratisvoje goleme devizne rezerve u druge međunarodne valute.
LONDON, 10. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Američka valuta u četvrtak se na svjetskim deviznim tržištima spustila na novu najnižu razinu prema euru u zadnja dva mjeseca nakon što su izjave japanskog premijera potaknule špekulacije da će azijske središnje banke diversificirati svoje goleme devizne rezerve u druge međunarodne valute.

Do podneva je dolar oslabio 0,5 posto prema euru, kojime se trguje po 1,343 dolara, najviše od 4. siječnja. Spustio se i 0,4 posto u odnosu na švicarski franak, pa stoji 1,154 franka. Japanski jen ojačao je 0,4 posto, tako da dolar košta 103,9 jena.

Japanski premijer Junichiro Koizumi kazao je u četvrtak pred parlamentarnim odborom da bi općenito govoreći trebalo diversificirati japanske devizne rezerve, najveće u svijetu, iz dolara u eure. No, kasnije je iz japanskog ministarstva financija objavljeno da nemaju planova povlačiti rezerve iz tradicionalne valute - dolara.

Devizna tržišta posebno su osjetljiva na bilo kakav signal promjena u pogledu deviznih rezervi nakon što je južnokorejska središnja banka nedavno izvijestila da planira dugoročno promjene u strukturi deviznih rezervi. To je prošloga mjeseca potaknulo oštro klizanje američke valute.

"Koizumijeve izjave nadodale su vatru na prodaje dolara", izjavio je Paul Mackel, valutni strateg ABN Amro banke. "Kada su dužnosnici Bank of Korea nešto o tome najavili prošloga mjeseca dogodila se slična reakcija".

Glavni fokus ulagača i nadalje ostaje podatak o američkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni, koji se očekuje u petak. Strukturalni manjkovi posljednje tri godine pritišću tečaj američke valute.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙