FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devizna tržišta u očekivanju podatka o deficitu platne bilance SAD-a

LONDON, 16. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Uoči podatka o deficitu uameričkoj platnoj bilanci tečaj dolara u srijedu je na deviznimtržištima blago oslabio prema euru, spustivši se s najviše razine uproteklih tjedan dana.
LONDON, 16. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Uoči podatka o deficitu u američkoj platnoj bilanci tečaj dolara u srijedu je na deviznim tržištima blago oslabio prema euru, spustivši se s najviše razine u proteklih tjedan dana.

Do podneva je oslabio nekih 0,08 posto, pa euro stoji 1,3364 dolara.Veći gubitak, za 0,5 posto ubilježio je prema japanskoj i britanskoj valuti. Tako dolar stoji 104,3 jena, dok se funtom trguje po 1,9209 dolara. Švicarski franak poskupio je 0,2 posto, na 1,1582 franka za dolar.

Iako su podaci američkog ministarstva trgovine objavljeni u utorak pokazali da je SAD privukao dovoljno kapitala kako bi financirao golemi vanjskotrgovinski deficit u ovogodišnjem siječnju, tečaj dolara nije uspio ostvariti dobitke na temelju toga.

"Činjenica da dolar nije uspio dalje jačati predstavlja razlog za malu zabrinutost. To navodi na zaključak da je raspoloženje prema dolaru slabo", kazao je Mitul Kotecha, čelnik istraživanja pri Calyonu. "Današnji podaci o platnoj bilanci trebali bi pokazati rekordni deficit, a to će biti negativno za dolar".

Tržišta očekuju da deficit u platnoj bilanci SAD-a u razdoblju od listopada do kraja prosinca mogao dosegnuti i 181,9 milijardi dolara, nakon rekordnih164,71 milijardu u prethodnom tromjesečju.

Jučerašnji podaci pokazali su da je neto pritok kapitala u američku imovinu u siječnju iznosio 91,5 milijardi dolara, mnogo više nego u prosincu zabilježenih 60,7 milijardi, te dovoljno da pokrije vanjskotrgovinski deficit u tome mjesecu u visini od 58,3 milijarde dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙