FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devizna tržišta čekaju na podatak o američkoj vanjskoj trgovini

LONDON, 8. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Na deviznim tržištima u utorakzabilježene su tek neznatne oscilacije tečajeva valuta kako se ulagačidrže po strani uoči ovotjedne objave podatka o američkojvanjskotrgovinskoj razmjeni.
LONDON, 8. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Na deviznim tržištima u utorak zabilježene su tek neznatne oscilacije tečajeva valuta kako se ulagači drže po strani uoči ovotjedne objave podatka o američkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni.

Do podneva je stoga tečaj dolara oslabio nekih 0,3 posto prema euru, kojim se trguje po 1,3256 dolara. Oslabio je i 0,11 posto u odnosu na britansku funtu, koja stoji 1,9211 dolara. U odnosu na japanski jen gotovo da se i nije mijenjao, tako da iznosi 104,8 jena. Dolar stoji i 1,171 švicarski franak.

Mnogi ulagači još nisu uvjereni jesu li temelji američkog gospodarstva dovoljno snažni te hoće li rast kamatnih stopa nadoknaditi zabrinutosti oko američkog trgovinskog deficita i tako podržati tečaj dolara ili će on uskoro obnoviti svoj dugoročni trend korekcije.

"Negativno raspoloženje stvara se oko trgovinskog deficita i tržište se sprema testirati razinu od 1,33 dolara za euro", ocijenio je raspoloženje na tržištu valutni strateg ABN Amroa, Paul Mackel.

Istodobno, visok prinos i potencijalni rast kamatnih stopa na Novom Zelandu ovoga tjedna potaknuo je skok 'kivija' na najvišu razinu prema američkom dolaru u zadnje 22 godine, od 0,738 usd. Ključna kamatna stopa u toj zemlji iznosi 6,5 posto, a u četvrtak bi središnja banka, očekuje se, trebala odlučiti o njezinu ponovnom dizanju. Usporedbe radi, američka kamatna stopa na prekonoćne pozajmice iznosi 2,5 posto, a u eurozoni 2,0 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙