FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar nadomak najniže razine prema euru u zadnja dva mjeseca

LONDON, 11. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju podatka oameričkoj vanjskotrgovinskoj bilanci te zabrinuti zbog mogućediversifikacije deviznih rezervi središnjih banaka u svijetu iz dolarau druge međunarodne valute, ulagači na deviznim tržištima u petak suodržavali tečaj američke valute blizu najniže razine u zadnja dvamjeseca prema euru.
LONDON, 11. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju podatka o američkoj vanjskotrgovinskoj bilanci te zabrinuti zbog moguće diversifikacije deviznih rezervi središnjih banaka u svijetu iz dolara u druge međunarodne valute, ulagači na deviznim tržištima u petak su održavali tečaj američke valute blizu najniže razine u zadnja dva mjeseca prema euru.

Tako je dolar do podneva dobio nekih 0,1 posto na vrijednosti prema euru, kojim se trguje po 1,3414 dolara. Neznatne oscilacije dolar je zabilježio i prema ostalim najvažnijim valutama. Tako stoji 1,1557 švicarskih franaka, 0,14 posto više nego dan ranije. U odnosu na jen ojačao je 0,2 posto, na 104 jena. Britanska funta košta 1,9197 dolara.

Očekuje se da će kasnije danas podatak o američkoj vanjskotrgovinskoj bilanci u siječnju iskazati povećanje deficita na 56,5 milijardi dolara. Upravo zabrinutosti oko američkih golemih trgovinskih neravnoteža krajem prošle godine spustile su tečaj zelene valute prema euru na rekordno nisku razinu.

Raspoloženje prema 'zelembaću' pogoršalo je i priopćenje guvernera indijske središnje banke, koja drži 135,66 milijardi dolara vrijedne devizne rezerve, šeste po veličini u svijetu, da raspravlja o njihovoj diversifikaciji u druge valute. To priopćenje uslijedilo je nakon jučerašnje izjave japanskog premijera Junichira Koizumija da bi japanske devizne rezerve, najveće u svijetu dugoročno trebalo diversificirati.

Predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan također je raspirio zabrinutosti na tržištu, kazavši u četvrtak da bi strani ulagači mogli smanjiti američku imovinu u svojim portfeljima u jednome trenutku. Dosad je zabilježen tek umjereni odljev kapitala iz američke imovine.

SAD otprilike dnevno treba privući dvije milijarde dolara kako bi zatvorio rupu u svojoj platnoj bilanci, a ulagači su vrlo osjetljivi na bilo kakav znak da bi financiranje tog deficita moglo biti problematično.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙