FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poprilično jeftin dolar privukao ulagače

LONDON, 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Poprilično jeftin dolarprivukao je u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima ulagače,koji su svojim kupovinama omogućili blag oporavak njegova tečaja premanajvažnijim svjetskim valutama.
LONDON, 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Poprilično jeftin dolar privukao je u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima ulagače, koji su svojim kupovinama omogućili blag oporavak njegova tečaja prema najvažnijim svjetskim valutama.

Nakon što je krajem prošloga tjedna potonuo na najnižu razinu u zadnja dva mjeseca prema euru pritisnut golemim američkim vanjskotrgovinskim manjkom u ovogodišnjem siječnju, tečaj dolara do podneva se neznatno oporavio, pa euro stoji 1,34 dolara. Britanska funta stoji 1,9179 dolara. Tečaj dolara košta i 1,1568 švicarskih franaka.

"Mnogi ulagači koji su se kladili na daljnje gubitke dolara uoči objave podatka o vanjskotrgovinskoj razmjeni SAD-a sada su prisiljeni pokrivati svoje pozicije", kazao je Shahab Jalinoos, valutni strateg nizozemske banke ABN Amro.

Japanska vlada, pak, u ponedjeljak je revidirala naviše svoju raniju procjenu gospodarskih aktivnosti u zadnjem lanjskom tromjesečju, prema kojoj je BDP tog drugog po veličini gospodarstva u svijetu porastao 0,1 posto, prema ranije procijenjenom padu za toliko. U zasebnom izvješću, objavila je da je japanski višak u bilanci plaćanja u siječnju smanjen više nego se očekivalo.

"Revizija podatka o japanskom BDP-u trebala bi biti pozitivna za jen, no ulagači su više usredotočeni na pokazatelje čija objava tek slijedi", izjavio je Jalinoos. U takvim uvjetima tečaj jena nije se značajnije mijenjao. Dolar stoji 104,7, a euro 140,3 jena.

Devizna tržišta gotovo i nisu reagirala na izjavu kineskog premijera Wen Jiabaoa da bi se tržišta mogla iznenaditi u pogledu toga kada i kako će se provesti reforma kineske valutne politike. Ulagači međutim s nestrpljenjem očekuju za utorak najavljen podatak o pritoku kapitala u SAD, te za srijedu o bilanci plaćanja, kako bi odlučili u kojem smjeru krenuti u pogledu dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙