FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Odnosi Ljubljane i Zagreba prebačeni iz zamrzivača u hladnjak

LJUBLJANA,25. ožujka(Hina) - Nova dinamika slovensko-hrvatskih susretaukazuje na malo zatopljavanja odnosa iako bi se zapravo moglo reći daoni iz dubokog smrzavanja sada prebačeni na temperaturu kuhinjskoghladnjaka, ocjena je koju povodom neformalnog susreta predsjednikaMesića i Drnovšeka u petak daje komentator mariborskog dnevnog lista"Večer" Mirko Lorenci.
LJUBLJANA,25. ožujka(Hina) - Nova dinamika slovensko-hrvatskih susreta ukazuje na malo zatopljavanja odnosa iako bi se zapravo moglo reći da oni iz dubokog smrzavanja sada prebačeni na temperaturu kuhinjskog hladnjaka, ocjena je koju povodom neformalnog susreta predsjednika Mesića i Drnovšeka u petak daje komentator mariborskog dnevnog lista "Večer" Mirko Lorenci.

"Sudeći po službenim osmjesima Drnovšeka i Mesića koji su u Bizeljskom jedan drugog oslovljavali kao prijatelja, moglo bi biti da su dvije susjedne države na dobrom putu. Ili barem na malo manje slabom od onoga koji poznajemo sve od vremena parafiranog, a nikad potpisanog sporazuma Drnovšek-Račan. No, šef slovenske države jučer nije govorio o odličnim odnosima sa svim susjednim državama, kako je to, dok su Mesić i Drnovšek razgovarali u Bizeljskom, u Ljubljani ustvrdio ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel", navodi Lorenci. Rupelova izjava trebala bi se tumačiti kao potvrda dobrih odnosa s Hrvatskom, primjećuje Lorenci no ocjenjuje da je to previše "ležerna" ocjena.

Dosadašnji potezi koje je s Hrvatskom povukla Janšina vlada, češći susreti i "ne baš javna diplomacija", osnivanje povijesne komisije slovenskih i hrvatskih povjesničara, te pripreme na zajedničku sjednicu dviju vlada, sve to su, navodi Lorenci, "operetni efekti" koje bi morali pratiti "mnogo ozbiljniji potezi".

"Najava da bi do ozbiljnih poteza ipak moglo doći možda je jedino obećanje o sporazumu za izbjegavanje incidenata u Piranskom zaljevu koji još uvijek ostaje simbolom za sve slovensko-hrvatske nesporazume", navodi komentator mariborskog lista.

Iako je potpora Slovenije Hrvatskoj u sadašnjem osjetljivom trenutku njenog nastojanja da otpočne pregovore s Europskom unijom racionalno motivirana, pitanje je kakve će ona efekte proizvesti u Bruxellesu i Zagrebu, napominje komentator. "Slovenija je ponovo probudila hrvatske nade da će ipak uskoro početi pregovori s EU-om, no upitno je koliko se time popravlja početna pregovaračka pozicija sa Zagrebom. Računati da će Sanader zbog toga osjetiti neku posebnu moralnu obvezu ili zahvalnost prema Janši i Rupelu vrlo je naivno očekivanje. Makar je, s druge strane, po svoj prilici točno da će Hrvatska još stanovito vrijeme biti prilično ranjiva, pa će se barem službeno prema Sloveniji ponašati pomirljivije nego do sada. Odnosi će možda biti prebačeni iz zamrzivača u hladnjak, ali ni u kojem slučaju neće još biti topli i prijateljski", drži Lorenci.

Uz to, pribojava se komentator, rezolutna potpora Ljubljane Zagrebu mogla bi podići obrve nekih političara u Bruxellesu.

"Slovenija mora biti svjesna da joj mnogi u Europskoj uniji neće aplaudirati zbog njene bezuvjetne potpore Hrvatskoj na putu u Bruxelles. Mada je moguće složiti se i s Janšom da je ulazak Hrvatske u EU za našu državu strateški interes jer se zna da bi schengenska pravila koja bi prihvatila Hrvatska odstranila neugodne posljedice po južnu slovensku granicu, a i prisilila Hrvatsku da europske zahtjeve ne prihvaća samo na papiru. Sanaderu je slovenska potpora dobro došla iz unutarnjih političkih razloga, a osobito ako bude popraćena najavama iz Bruxellesa da će biti kraj prokletstva izazvanog slučajem generala Gotovine. A, ako netko ukazuje da Hrvatsku podržava i Austrija, onda bi morao pomisliti da Beč može biti sretan da će Hrvatsku provjeravati posebno povjerenstvo iz Bruxellesa kakvo je nekoć postojalo i u Beču", zaključuje komentar svoj komentar Mirko Lorenci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙