FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Janšina potpora Hrvatskoj mudar potez

LJUBLJANA, 19. ožujka 2005.(Hina) - Potpora slovenskog premijera JanezaJanše Hrvatskoj u početku njenih pregovora s Europskom unijom mudar jedržavnički potez, a odgoda pregovora stvara dobre okolnosti u kojimaće više nego do sada biti moguće riješiti otvorena bilateralnapitanja, ocjena je koju od komentaru od subote daje ljubljansko"Delo".
LJUBLJANA, 19. ožujka 2005.(Hina) - Potpora slovenskog premijera Janeza Janše Hrvatskoj u početku njenih pregovora s Europskom unijom mudar je državnički potez, a odgoda pregovora stvara dobre okolnosti u kojima će više nego do sada biti moguće riješiti otvorena bilateralna pitanja, ocjena je koju od komentaru od subote daje ljubljansko "Delo".

"Privremena odgoda nudu dragocjeno vrijeme da Slovenija i Hrvatska, možda lakše nego ikada u zadnjih 15 godina, dođu do rješenja koja su od vitalnog interesa za dvije države i njihove građane", navodi u komentaru Dejan Pušenjak, dodajući da je za Hrvatsku to prilika da u odnosima sa Slovenijom pokaže kredibilnost koja je u prošlosti često izostajala.

"U tom smislu Slovenija jamačno može biti jedan od važnijih testova sposobnosti Hrvatske da započne s pristupnim pregovorima s Europskom unijom", navodi list.

Uspjeh u rješavanju otvorenih pitanja s Hrvatskom Sloveniju bi učvrstio u njenoj ambiciji da se dokaže kao "partnerica s kojom se može računati u međunarodnim odnosima", a sadašnjem slovenskom premijeru to bi se svakako vratilo i na sljedećim parlamentarnim izborima", navodi komentator koji kao glavne rizike za uspješnije bilateralno dogovaranje iznosi moguće perturbacije koje bi odgoda pregovora mogla izazvati u hrvatskoj politici, te ponešto drukčija stajališta koja u odnosu s Hrvatskom dijele premijera Janšu i ministra za okoliš i prostor Janeza Podobnika, inače predsjednika Pučke stranke (SLS).

"No, početni položaj Slovenije (u pregovorima) svakako je dobar", ocjena je komentatora koji tvrdi da je Janša ojačao svoj kabinet ljudima specijaliziranim za odnose s Hrvatskom.

"Slovenska je vlada ovaj put dobro iskoristila priliku i ponudila Hrvatskoj pomoć, a Janšinom konceptu do određene mjere odgovara, pa i koristi, zahtjev Haaga o punoj suradnji Hrvatske i izručenju generala Gotovine. Taj zahtjev naime ima dvije poruke: da su šovinistički i etnički sukobi velika opasnost za sustav kolektivne sigurnosti Europske unije, te da je Unija utemeljena na vladavini prava i poštivanju institucija", navodi komentator "Dela".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙