FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski i tršćanski tisak o susretu Mesića i Drnovšeka

LJUBLJANA,25. ožujka 2005.(Hina) - Susret slovenskog i hrvatskogpredsjednika u Bizeljskom slovenski mediji ocjenjuju kao znak malogotopljavanja odnosa Zagreba i Ljubljane, ali zbog neformalne prirodetog sastanka za sada ga opširnije ne komentiraju, a veliku pažnjuizazvao je i u Trstu jer su Drnovšek i Mesić govorili i o susretu"povijesnog pomirenja" na trilateralnoj razini s talijanskimpredsjednikom Ciampijem.
LJUBLJANA,25. ožujka 2005.(Hina) - Susret slovenskog i hrvatskog predsjednika u Bizeljskom slovenski mediji ocjenjuju kao znak malog otopljavanja odnosa Zagreba i Ljubljane, ali zbog neformalne prirode tog sastanka za sada ga opširnije ne komentiraju, a veliku pažnju izazvao je i u Trstu jer su Drnovšek i Mesić govorili i o susretu "povijesnog pomirenja" na trilateralnoj razini s talijanskim predsjednikom Ciampijem.

Ljubljansko "Delo" u petak piše da sz i Mesić i Drnovšek posredno izjavama priznali da za susret kojim bi se na simboličan način zatvorilo poglavlje povijesnih opterećenja iz Drugog svjetskog rata još nije vrijeme i da oko njega "postoje očite teškoće, u prvom redu na talijanskoj strani".

Ljubljanski list "Dnevnik" ističe u naslovu Drnovšekove riječi "Slovenija treba Hrvatsku, a Hrvatska Sloveniju", s objašnjenjem da se to najviše odnosi na slovenske gospodarske odnose i europsku perspektivu Hrvatske.

"Dnevnik" ističe i ocjenu dvojice predsjednika da se u odnosima Ljubljane i Zagreba osjeća "novi vjetar" i da je "poboljšano ozračje".

List tršćanskih Slovenaca "Primorski dnevnik" u petak vrlo naglašeno piše o potpori pokrajinskog parlamenta provincije Venezia - Giulia ulasku Hrvatske u Europsku uniju od strane svih stranaka, pa i onih u kojima su djelatni tršćanski Slovenci.

Posebno veliku pozornost susretu Mesića i Drnovšeka daje tršćanski "Il Piccolo" koji vijest o susretu objavljuje u najvećem prilogu na prvoj stranici.

List u naslovu ističe da su Hrvatska i Slovenija pokrenule inicijativu za trilateralni predsjednički susret kojim će se " rane iz prošlosti staviti u arhiv".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙