FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski tisak o "tajnoj diplomaciji" Janše i Sanadera

LJUBLJANA,8. ožujka(Hina) - Za nedjeljni nenajavljeni susret hrvatskogi slovenskog premijera bilo je razloga na obje strane, ali je formasusreta neuobičajena, ocjena je slovenskog novinstva o radnom sastanku Janeza Janše i Ive Sanadera kojisu se u nedjelju na večer susreli u hotelu "Dobra vila" u Bovcu.
LJUBLJANA,8. ožujka(Hina) - Za nedjeljni nenajavljeni susret hrvatskog i slovenskog premijera bilo je razloga na obje strane, ali je forma susreta neuobičajena, ocjena je slovenskog novinstva o radnom sastanku Janeza Janše i Ive Sanadera koji su se u nedjelju na večer susreli u hotelu "Dobra vila" u Bovcu.

Ljubljansko "Delo" ocjenjuje u utorak da je "neobično što su se dva premijera sastala nenajavljeno i bez poznatog razloga", ali dodaje kako špekulacije govore da su za susret bile zainteresirane obje strane.

Po našim informacijama, navodi središnji slovenski list, sa strane hrvatskog premijera riječ je o lobiranju prema Sloveniji s obzirom na sve manju potporu u Europskoj uniji glede početka pregovora 17. ožujka, a sa slovenske strane o interesu da se odnosi s Hrvatskom u sadašnjoj situaciji ne pogoršaju.

"Iz Janšina kabineta priopćeno je kako je on izrazio nadu da će jamstva i dokazi koje je Hrvatska u zadnje vrijeme predala Europskoj uniji biti uvaženi u pregovorima o europskoj perspektivi Hrvatske", navodi list, ali primjećuje da je jasno kako Hrvatska više nema potpore EU-a, da nije vjerojatno da će Carla del Ponte do 17. ožujka promijeniti svoje stajalište te da Hrvatsku "može spasiti još samo uhićenje Gotovine".

"Eventualna slovenska pomoć prije 17. ožujka zato ne može imati utjecaja i to potiče sumnje o smislu takvog postupka", navodi "Delo" u vezi sa susretom.

S druge strane postoje neslužbene informacije, navodi "Delo", da je za susret bila zanteresirana i slovenska strana kako se ne bi dogodilo da sadašnja pozicija Hrvatske i teškoće oko pregovora dovedu do pogoršanja odnosa sa Slovenijom.

"Budući da u Hrvatskoj postoji tendencija da se zaoštre odnosi sa Slovenijom kad se Hrvatska nađe u teškoćama, dva su se premijera navodno dogovorili o jednoj vrsti statusa quo. Sloveniji naime u sadašnjem trenutku ne bi odgovaralo otvaranje trećeg fronta - nakon onoga prema Austriji i Italiji", navodi ljubljanski list.

Ljubljanski list "Dnevnik" u komentaru govori o "vikend-diplomaciji", te ističe da države pribjegavaju "diplomatskim susretima skrivenim od očiju javnosti onda kad žele stvoriti privid stalne komunikacije".

"No - ističe u komentaru Zoran Senkovič - na takvim susretima možda prihvaćeni, a neobjavljeni dogovori nisu obvezujući, jer neinformirana javnost ne može zahtijevati da se oni realiziraju".

List zaključuje da su u priopćenju za javnost navedeni općeniti zaključci i da premijeri nisu zalazili u aktualna, a neriješena pitanja koja su konstanta odnosa već više od deset godina - Krško, granice itd.

(Hina) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙