FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Obrat u politici Ljubljane prema Hrvatskoj

LJUBLJANA, 15. ožujka 2005. (Hina) - Janšina se vlada stvaranjemprijateljskog ozračja s Hrvatskom, koje se ogleda i u potpori Zagrebuza početak pregovora ponaša racionalnije od prijašnje vlade AntonaRopa, ocjenjuje u komentaru za ljubljanski "Dnevnik" bivši slovenskidiplomat Franco Juri te primjećuje i da je sadašnje ponašanjeLjubljane začudno ako se ima u vidu da je ministar vanjskih poslovaDimitrij Rupel ranije bio zagovornik "čvrstog" stava prema Hrvatskoj.
LJUBLJANA, 15. ožujka 2005. (Hina) - Janšina se vlada stvaranjem prijateljskog ozračja s Hrvatskom, koje se ogleda i u potpori Zagrebu za početak pregovora ponaša racionalnije od prijašnje vlade Antona Ropa, ocjenjuje u komentaru za ljubljanski "Dnevnik" bivši slovenski diplomat Franco Juri te primjećuje i da je sadašnje ponašanje Ljubljane začudno ako se ima u vidu da je ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ranije bio zagovornik "čvrstog" stava prema Hrvatskoj.

"Novoj strategiji Janšine vlade prema Hrvatskoj mora se priznati hrabar pomak koji stvara novo psihološko stanje među državama. Najavljena zajednička sjednica dviju vlada u političkom će smislu značiti više od svih dosadašnjih prijateljskih teniskih turnira naših političara. Ona će međutim biti i prilika da se operu mrlje naše desnice koja je planirala policijsku intervenciju s onu stranu Dragonje i stvarala napetosti u slučaju Jožka Jorasa", ocjenjuje Juri koji tvrdi da su se ranije slovenske vlade lijevog centra u popravljanju odnosa sa Hrvatskom bojale upravo reakcija radikalne desnice u Sloveniji, pa su zato rješavanju problema pristupale previše bojažljivo.

Juri sadašnju poziciju Janšine vlade u potpori Zagrebu ipak pripisuje općem stanju političkih odnosa Europskoj uniji. "Sadašnji pragmatični i naizgled solidarni preokret Ljubljani diktiraju strateški računi i politička srodnost s vladom u Zagrebu. Neizbježan je dojam da je Sanaderu priskočio u pomoć dio europske neokonzervativne internacionale. Netko je iz visokih krugova tog društva slovenskoj vladi šapnuo da se oslobodi jeftinog nacionalizma i da s Hrvatskom postupa u duhu aktivne solidarnosti", navodi Juri.

Ilustrativno je za taj neočekivani preokret u Ljubljani to što je Rupel kao ministar u Ropovoj vladi prijetio Hrvatskoj sa "25 ključeva" koje u pristupanju Europskoj uniji ima svaka od članica, dok sada kao hrvatski barjaktar maše potrebom što skorijeg uključivanja Hrvatske jer bi to destabiliziralo Sloveniju, analizira u svom komentaru Juri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙