FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovenska potpora Hrvatskoj razumljiva, ali ne i bezuvjetna

LJUBLJANA, 17. ožujka 2005. (Hina) - Potpora slovenske vladeuključivanju Hrvatske u Europsku uniju racionalna je odluka i signalZagrebu za više razumijevanja za stajališta Ljubljane o bilateralnimpitanjima, ocjena je slovenskog tiska dan nakon odluke o odgodipočetka hrvatskih pregovora.
LJUBLJANA, 17. ožujka 2005. (Hina) - Potpora slovenske vlade uključivanju Hrvatske u Europsku uniju racionalna je odluka i signal Zagrebu za više razumijevanja za stajališta Ljubljane o bilateralnim pitanjima, ocjena je slovenskog tiska dan nakon odluke o odgodi početka hrvatskih pregovora.

Ipak, domaći komentatori upozoravaju u četvrtak premijera Janeza Janšu da njegova potpora Ivi Sanaderu ne smije ići predaleko jer će, kako tvrde, Slovenija u reguliranju spornih pitanja s Hrvatskom jednom možda morati računati upravo na one države koje su u srijedu u Bruxellesu uskratile svoju potporu Zagrebu.

"Na prvi pogled teško je shvatiti zašto se Slovenija našla među državama koje su podržale početak pregovora EU-a s Hrvatskom bez izručenja Gotovine, a sama ima slaba iskustva s Hrvatskom kao kredibilnim pregovaračem. Slovenija mora podupirati i pomagati Hrvatskoj, ali ne bez uvjeta. Neka Hrvatska jasno pokaže da će poštovati i ostvarivati načela pravne države, da dogovori važe i da one koji krše načela prava valja izručiti sudu", navodi središnji slovenski list "Delo"..

"Delo" navodi da je u Hrvatskoj predugo na djelu politika koja igra na kartu "emocija, a ne nacionalnih interesa", a to se, navodi komentator, vidi u reakcijama oko slučaja Gotovine i u izjavama tipa "ne damo ni žlice Piranskog zaljeva".

Oprez koji je odgodom pregovora s Hrvatskom pokazala Europska unija opravdan je, a pred njihov početak s Hrvatskom bi trebalo uspostaviti komunikaciju u kojoj neće biti nejasnoća što je u pregovorima postignuto. U tome Slovenija ima više (neugodnih) iskustava od drugih zemalja-članica, iznosi se u komentaru "Dela".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙