FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Napad na Scottija kulminacija nerazumljive politike talijanske desnice

LJUBLJANA,24. veljače(Hina) - Napad parlamentarnog zastupnika RobertaMenie na riječkog književnika Giacoma Scottija predstavlja vrhunacnerazumljive politike talijanske desnice prema talijanskoj manjini uSloveniji i Hrvatskoj, ocjena je koju u komentaru od četvrtka dajetršćanski "Primorski dnevnik", list slovenske zajednice u tom gradu.
LJUBLJANA,24. veljače(Hina) - Napad parlamentarnog zastupnika Roberta Menie na riječkog književnika Giacoma Scottija predstavlja vrhunac nerazumljive politike talijanske desnice prema talijanskoj manjini u Sloveniji i Hrvatskoj, ocjena je koju u komentaru od četvrtka daje tršćanski "Primorski dnevnik", list slovenske zajednice u tom gradu.

Menia, parlamentarni zastupnik stranke Nacionalni savez (Alleanza nazionale) Scottija optužio da je "ostavio Italiju kako bi se sakrio u jugoslavenskom komunističkom raju", a danas da uživa talijansku penziju jer ima "lažno" prijavljen boravak u Trstu, te vladi postavio pitanje koliko je takvih slučajeva slovenskih i hrvatskih građana talijanske nacionalnosti koji koriste mirovinska i druga prava od Italije.

"Kampanja talijanske desnice protiv talijanske manjine u Istri je dosegla vrhunac grubim napadom Menie na Giacoma Scottija koji je i sam bio žrtva povijesnih potresa, te zbog njih progonjen i čak zatvoren na Golom otoku", navodi u komentaru glavni urednik lista Bojan Brezigar.

Kako navodi "Primorski dnevnik", talijanska je desnica već je nakon 1996. godine, kad je Berlusconi prvi put došao na vlast, pokazala veliku rezerviranost i otpor prema talijanskoj manjini koja živi u Sloveniji i Hrvatskoj, te prema njenim predstavnicima. To je, ocjenjuje se u komentaru, stranački, a ne državnički pristup jer je Italija zainteresirana za opstojnost talijanske manjine i kulture u Istri, pa je sadašnja politika nerazumljiva i u suprotnosti sa službenim ciljevima Italije i osnovnim načelima odnosa matične države i manjine.

Optužbe Menie spram predstavnika talijanske manjine u susjednim državama nisu ničim argumentirane, a sadašnju Uniju Talijana u susjednim državama vode Talijani druge i treće generacije koji nemaju nikakve veze s onim što se dogodilo prije 50 ili 60 godina, navodi Brezigar, aludirajući na ideološke razlike između sadašnje talijanske vlade i predstavnika manjinskih organizacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙