FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenci za izručenje Gotovine - anketa

LJUBLJANA,9. ožujka(Hina) - Slovenija ne bi smjela podržati početakpregovora Hrvatske s Europskom unijom ako u Haag ne bude izručengeneral Ante Gotovina, ocijenilo je 54 posto ispitanika u anketi kojuje u srijedu objavio ljubljanski dnevni list "Dnevnik".
LJUBLJANA,9. ožujka(Hina) - Slovenija ne bi smjela podržati početak pregovora Hrvatske s Europskom unijom ako u Haag ne bude izručen general Ante Gotovina, ocijenilo je 54 posto ispitanika u anketi koju je u srijedu objavio ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

List ovaj rezultat iznosi kao potkrepu tezi da su izjave slovenske vlade o potpori Hrvatskoj i što bržem početku pregovora u sadašnjoj situaciji "štetno soliranje" vlade Janeza Janše, jer bi u Bruxellesu moglo biti doživljeno kao nesolidarno protivljenje zajedničkoj sigurnosnoj i vanjskoj politici Europske unije.

"Ustrajno ponavljanje najviših predstavnika Slovenije da Hrvatska ne treba uhititi sve optuženike ostale bi članice mogle opravdano shvatiti kao poziciju koja se suprotstavlja uvjetima Bruxellesa i potkopava zajedničku politiku, a time se smanjuje ugled države", ocjena je koju u komentaru lista iznosi Igor Mekina.

List pritom navodi izjavu Janeza Janše koji je u utorak za slovenski radio rekao da bi odgoda pregovora Hrvatske s EU-om bila loša za Sloveniju, jer bi dovela do destabilizacije u regiji i narušavanja europskog okvira za rješenje bilateralnih pitanja.

"U interesu Slovenije nije samo haški sud nego i mnoge druge stvari povezane s Hrvatskom, a tako je i s drugim europskim državama", rekao je, po pisanju "Dnevnika", Janez Janša. Slovenski je premijer rekao da je pritisak na Hrvatsku u sadašnjoj situaciji razumljiv, ali je podsjetio na još uvijek važeći zaključak da Hrvatska za početak pregovora mora zajamčiti punu suradnju s Haagom, što znači da mora dokazati da je učinila sve da izruči i zadnjeg optuženika. To znači, pojasnio je Janša, da Hrvatska ne bi smjela postati talac objektivnih okolnosti - ako se na primjer potvrdi da se general Gotovina ne nalazi na njenom teritoriju.

"Dnevnik" u komentaru navodi da, unatoč tome što među članicama EU-a nema potpune suglasnosti oko toga što znači "puna suradnja" Hrvatske sa Haaškim sudom, Slovenija pred sastanak na kojemu će se odlučiti o početku ili odgodi pregovora s Hrvatskom ne bi smjela "solirati", jer se države članice koje su u manjini u takvim slučajevima moraju solidarno "suzdržati" i ne smiju onemogućiti izrazitoj većini da se donese odluka.

"Dnevnik" objavljuje i izjave predstavnika slovenskih političkih stranaka koje su se uglavnom opredijelile za paralelno rješavanje slovensko-hrvatskih bilateralnih pitanja tijekom pregovora Hrvatske i EU-a, ali i za striktnu suradnju Hrvatske s Haaškim sudom i ispunjenje uvjeta za početak pregovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙