FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska potpora Hrvatskoj razumljiva, ali ne i bezuvjetna - tisak

LJUBLJANA,17. ožujka(Hina) - Potpora slovenske vlade uključivanjuHrvatske u Europsku uniju racionalna je odluka i signal Zagrebu zaviše razumijevanja za stajališta Ljubljane o bilateralnim pitanjima,ocjena je slovenskog tiska dan nakon odluke o odgodi početkahrvatskih pregovora.
LJUBLJANA,17. ožujka(Hina) - Potpora slovenske vlade uključivanju Hrvatske u Europsku uniju racionalna je odluka i signal Zagrebu za više razumijevanja za stajališta Ljubljane o bilateralnim pitanjima, ocjena je slovenskog tiska dan nakon odluke o odgodi početka hrvatskih pregovora.

Ipak, domaći komentatori upozoravaju u četvrtak premijera Janeza Janšu da njegova potpora Ivi Sanaderu ne smije ići predaleko jer će, kako tvrde, Slovenija u reguliranju spornih pitanja s Hrvatskom jednom možda morati računati upravo na one države koje su u srijedu u Bruxellesu uskratile svoju potporu Zagrebu.

"Na prvi pogled teško je shvatiti zašto se Slovenija našla među državama koje su podržale početak pregovora EU-a s Hrvatskom bez izručenja Gotovine, a sama ima slaba iskustva s Hrvatskom kao kredibilnim pregovaračem. Slovenija mora podupirati i pomagati Hrvatskoj, ali ne bez uvjeta. Neka Hrvatska jasno pokaže da će poštovati i ostvarivati načela pravne države, da dogovori važe i da one koji krše načela prava valja izručiti sudu", navodi središnji slovenski list "Delo"..

"Delo" navodi da je u Hrvatskoj predugo na djelu politika koja igra na kartu "emocija, a ne nacionalnih interesa", a to se, navodi komentator, vidi u reakcijama oko slučaja Gotovine i u izjavama tipa "ne damo ni žlice Piranskog zaljeva".

Oprez koji je odgodom pregovora s Hrvatskom pokazala Europska unija opravdan je, a pred njihov početak s Hrvatskom bi trebalo uspostaviti komunikaciju u kojoj neće biti nejasnoća što je u pregovorima postignuto. U tome Slovenija ima više (neugodnih) iskustava od drugih zemalja-članica, iznosi se u komentaru "Dela".

Lijevoj opoziciji bliži ljubljanski "Dnevnik" ocjenjuje pak da je premijer Janez Janša "bezrezervom podrškom" Zagrebu napravio "salto mortale" u odnosu na raniju vladu, što, kako se dodaje, ima svoje racionalne razloge, ali nije bez opasnosti s obzirom na to da se Slovenija našla u malobrojnoj skupini zemalja koje su bile za to da pregovori s Hrvatskom odmah započnu.

Premijer Janez Janša izjavio je da je odgoda pregovora rezultat općeg razočarenja rezultatima rada Haaškog suda i da mu se ne čini poštenim da Hrvatska zbog zadnjeg slučaja čeka, što je nenačelan ali shvatljiv pragmatizam slovenskog premijera jer je ulazak zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju u slovenskom nacionalnom interesu, a tržišta na tom prostoru za Sloveniju su najvažnija, ocjena je koju u "Dnevniku" daje komentator Igor Mekina.

"Pragmatičnih razloga za Janšin salto mortale navodno je mnogo, a Sloveniju u sadašnjoj fazi potpora Zagrebu ništa ne košta. Ozbiljni analitičari predviđaju da bi Sloveniji to kasnije moglo pomoći u rješavanju bilateralnih sporova", ocjenjuje Mekina.

"Dnevnik" navodi razmišljanja prema kojima u fazi pregovora Hrvatske i EU-a Sloveniji kao punopravnoj članici ostaje dovoljno vremena da svoju podršku uskladi sa svojim nacionalnim interesima. Upozorava međutim, na moguće posljedice pokazane potpore navodeći kako je većina europskih diplomata "šokirana" slovenskim "pragmatizmom". Janša će, dodaje se, u rješavanju otvorenih pitanja s Hrvatskom možda morati računati upravo na potporu "one europske većine koju je slovenska vlada (potporom Zagrebu) nepromišljeno ostavila na cjedilu".

U komentaru se također upozorava na to da bi hrvatski "presedan" za Sloveniju mogao postati model po kojem će se odlučivati i kad na dnevnom redu bude podrška drugim zemljama zapadnog Balkana koje još nisu izručile svoje optuženike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙