FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast američke inflacije potaknuo kupovine dolara

LONDON, 24. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Ubrzanje američke inflacijeojačalo je očekivanja sudionika na svjetskim deviznim tržištima oagresivnijem podizanju američkih kamatnih stopa, pa je tako u četvrtakdolar dosegnuo najvišu razinu prema jenu u zadnjih šest tjedana te senalazi blizu najviše razine prema euru u zadnjih mjesec dana.
LONDON, 24. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Ubrzanje američke inflacije ojačalo je očekivanja sudionika na svjetskim deviznim tržištima o agresivnijem podizanju američkih kamatnih stopa, pa je tako u četvrtak dolar dosegnuo najvišu razinu prema jenu u zadnjih šest tjedana te se nalazi blizu najviše razine prema euru u zadnjih mjesec dana.

Do podneva je njegov tečaj ojačao 0,4 posto u odnosu na euro, kojime se trguje po 1,3016 dolara. Dolar je dobio i 0,7 posto na vrijednosti prema jenu, pa stoji 106,3 jena. Za toliko je ojačao i prema britanskoj funti, koja košta 1,8711 dolara. Prema švicarskom franku poskupio je 0,4 posto, na 1,1929 franaka.

Trgovci valutama ističu da se dolar pojačano kupuje nakon što je u srijedu američka vlada objavila rast potrošačkih cijena u veljači za više od očekivanih 0,3 posto, što je najbrži godišnji skok cijena od 2002. Ta brojka posebno je odjeknula budući je samo dan ranije američka središnja banka Fed podigla kamatne stope sedmi put zaredom te upozorila na jačanje inflatornih pritisaka.

"Ulagači revidiraju naviše svoja očekivanja rasta američkih kamatnih stopa, što će u kratkome roku dati podršku tečaju 'zelene' valute", kazao je valutni strateg Societe Generale, Adam Myers.

Od početka godine očekivanja snažnog američkog gospodarskog rasta i povećanja kamatnih stopa pomogli su dolaru da zaustavi trogodišnje klizanje tečaja prema najvažnijim svjetskim valutama, koje je uslijedilo zbog zabrinutosti da SAD neće moći financirati svoje goleme strukturalne manjkove.

I razočaravajući japanski pokazatelji ohrabrili su kupovine dolara. Japanska poslovna optimističnost smanjena je u prvom ovogodišnjem tromjesečju na 0,6 bodova s u prethodnom razdoblju zabilježenih 2,1.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙