FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najviši tečaj dolara u mjesec dana prema euru

LONDON, 23. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Signal iz američke središnjebanke Fed da bi ubuduće mogla ubrzati tijek podizanja kamatnih stopa usrijedu je na svjetskim deviznim tržištima povisio tečaj američkevalute na najvišu razinu prema euru u zadnjih mjesec dana.
LONDON, 23. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Signal iz američke središnje banke Fed da bi ubuduće mogla ubrzati tijek podizanja kamatnih stopa u srijedu je na svjetskim deviznim tržištima povisio tečaj američke valute na najvišu razinu prema euru u zadnjih mjesec dana.

Tečaj eura pod pritiskom je i oslabljenog povjerenja njemačkih poduzetnika o kojem je izvijestio Ifo institut te podacima o povećanju deficita u vanjskotrgovinskoj razmjeni eurozone.

U takvim uvjetima tečaj eura oslabio je 0,8 posto prema 'zelenoj' valuti, na 1,307 dolara. Dolar je dobio i 0,9 posto na vrijednosti prema švicarskoj i britanskoj valuti. Tako dolar stoji 1,1886 franaka, najviše u proteklih pet tjedana. Funtom se trguje po 1,8836 dolara. U odnosu na jen, dolar je ojačao 0,5 posto, na 105,5 jena.

Fed je u utorak podignuo ključnu kamatnu stopu sedmi mjesec zaredom, i to za 0,25 postotnih bodova, na 2,75 posto te priopćio da je porastao inflatorni pritisak u zadnjih nekoliko mjeseci, što daje naslutiti da bi mogao agresivnije ubuduće dizati kamatne stope. Usporedbe radi, kamatne stope u eurozoni su na 2,0 posto, a u Japanu gotovo nula posto. Više američke kamatne stope privlače ulaganja u američku imovinu.

"Priopćenje Fed-a odražava njegovu rastuću nelagodu zbog cjenovnog pritiska zbog čega su i dali tako oštru izjavu. Tržište je reagiralo kupovinama dolara", kazao je valutni strateg Calyona, Kristjan Kasikov.

Raspoloženje prema euru pokvarilo je i naglo splašnjavanje optimizma u njemačkom poslovnom sektoru. Ifo indeks za mjesec ožujak spustio se na 94 bodova, prema u mjesecu ranije zabilježenih 95,4 boda, što je iznenadilo većinu analitičara koji su očekivali njegovo stabiliziranje.

Euro je oslabio i zbog rasta vanjskotrgovinskog deficita eurozone u ovogodišnjem siječnju na 2,2 milijarde eura prema godinu ranije zabilježenih 1,7 milijardi eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙