FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potencijalna diversifikacija deviznih rezervi prijeti dolaru

LONDON, 13. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Veći od očekivanja američkivanjskotrgovinski deficit u siječnju te izjave japanskog premijera opotrebi dugoročne diversifikacije deviznih rezervi rezultirali suprotekloga tjedna korekcijom tečaja dolara na novu najnižu razinuprema euru od početka godine.
LONDON, 13. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Veći od očekivanja američki vanjskotrgovinski deficit u siječnju te izjave japanskog premijera o potrebi dugoročne diversifikacije deviznih rezervi rezultirali su protekloga tjedna korekcijom tečaja dolara na novu najnižu razinu prema euru od početka godine.

Dolar je oslabio 1,6 posto prema euru, kojime se u petak trgovalo po 1,345 dolara, najviše od 4. siječnja. Spustio se za toliko i u odnosu na švicarski franak, pa stoji 1,1504 franka. Japanski jen ojačao je 0,7 posto, tako da dolar košta 103,4 jena. Britanska funta gotovo i nije oscilirala, te iznosi 1,9236 dolara.

Glavni fokus ulagača bio je u proteklome tjednu na podatku o američkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni, budući da strukturalni manjkovi posljednje tri godine pritišću tečaj američke valute. U petak je američka vlada objavila da je u ovogodišnjem siječnju trgovinski manjak iznosio 58,3 milijarde dolara, što je blizu rekordne razine i više nego su tržišta očekivala, predviđajući njegovo tek blago povećanje s prosinačkih 56,4 milijarde eura. Upravo brige oko trgovinskog i proračunskog manjka tečaj dolara pritišću od kraja prošle godine, zbog čega je tečaj eura skočio s rujanskih 1,2 dolara na rekordnih 1,3667 dolara krajem prosinca lani. "Raspoloženje prema dolaru ponovno je negativno kako se gomilaju zabrinutosti oko američkih strukturalnih manjkova", kazao je Carsten Frisch iz Commerzbanke.

Nadalje, potaknute su i sumnje u mogućnost velikih prodaja dolara koje bi poduzele središnje banke u svijetu. Japanski premijer Junichiro Koizumi kazao je u četvrtak pred parlamentarnim odborom da bi općenito govoreći trebalo diversificirati japanske devizne rezerve vrijedne oko 840 milijardi dolara, najveće u svijetu, iz dolara u eure. No, kasnije je iz japanskog ministarstva financija objavljeno da nemaju planova povlačiti rezerve iz tradicionalne valute - dolara.

Raspoloženje prema 'zelembaću' pogoršalo je i priopćenje guvernera indijske središnje banke, koja drži 135,66 milijardi dolara vrijedne devizne rezerve, šeste po veličini u svijetu, da se raspravlja o njihovoj diversifikaciji u druge valute.

Devizna tržišta posebno su osjetljiva na bilo kakav signal promjena u pogledu deviznih rezervi nakon što je južnokorejska središnja banka nedavno izvijestila da planira dugoročno promjene u strukturi deviznih rezervi. To je prošloga mjeseca potaknulo oštro klizanje američke valute. "Koizumijeve izjave nadodale su vatru na prodaje dolara", izjavio je Paul Mackel, valutni strateg ABN Amro banke. "Kada su dužnosnici Bank of Korea nešto o tome najavili prošloga mjeseca dogodila se slična reakcija".

Predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan također je raspirio zabrinutosti na tržištu, kazavši u četvrtak da bi strani ulagači mogli smanjiti američku imovinu u svojim portfeljima u jednome trenutku. Dosad je zabilježen tek umjereni odljev kapitala iz američke imovine. SAD otprilike dnevno treba privući dvije milijarde dolara kako bi zatvorio rupu u svojoj platnoj bilanci, a ulagači su vrlo osjetljivi na bilo kakav znak da bi financiranje tog deficita moglo biti problematično.

Istodobno, visok prinos i potencijalni rast kamatnih stopa na Novom Zelandu prošloga su tjedna potaknuli skok 'kivija' na najvišu razinu prema američkom dolaru u zadnje 22 godine, od 0,738 usd. Ključna kamatna stopa u toj zemlji iznosi 6,5 posto. Usporedbe radi, američka kamatna stopa na prekonoćne pozajmice iznosi 2,5 posto, a u eurozoni 2,0 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙