FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biškek se priprema za oporbene prosvjede

MOSKVA, 23. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Vlasti u glavnom gradu KirgistanaBiškeku najavile su u srijedu da će spriječiti oporbu u namjeri da ugradu organizira prosvjede.
MOSKVA, 23. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Vlasti u glavnom gradu Kirgistana Biškeku najavile su u srijedu da će spriječiti oporbu u namjeri da u gradu organizira prosvjede.

"Svi pokušaji remećenja javnog reda bit će učinkovito spriječeni", rekao je jedan visoki policijski dužnosnik komentirajući raspoređivanje postrojbi interventne policije na gradskim ulicama.

Kirgistanska oporba, nakon što je zbog navodno neregularnih izbora u veljači organizirala velike prosvjede diljem zemlje, prijeti da će prosvjednike dovesti pred vrata autoritarnog predsjednika Askara Akajeva.

Oporba već nadzire jug bivše sovjetske republike, uključujući ključne gradove Oš i Džalalabad.

"Nasilno rješenje ne može se dopustiti", poručio je Akajev putem nacionalne televizije, odbacujući pozive da podnese ostavku.

"Svi problemi moraju biti riješeni političkim sredstvima, putem pregovora", naglasio je.

Akajev je osudio oporbene prosvjede kao pokušaj državnog udara, premda dopušta mogućnost revizije izbornih rezultata u nekim regijama. Zbog rastućih napetosti i prijetnje građanskim ratom, kirgistanski predsjednik smijenio je u srijedu ministra unutarnjih poslova i državnog tužitelja.

Ministra unutarnjih poslova Bakirdina Subanbekova zamijenio je Kenešbek Dušebaevu, a državnog tužitelja Mahtibeka Abdildaeva Marat Sutalinov.

Dušebaev je dosad bio načelnik policije u Biškeku, a Sutalinov je bio zadužen za obranu i sigurnost u predsjedničkoj administraciji.

Susjedni Tadžikistan zatvorio je u srijedu granične prijelaze na granici s Kirgistanom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙