FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Situacija na jugu Kirgistana i dalje napeta

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Situacija na jugu Kirgistana, ugradovima Ošu i Džalal-Abadu, i dalje je napeta u utorak, a u Ošu supočeli prosvjedi ispred zgrade regionalne vlade, izjavili su očevici,a prenijele su ruske novinske agencije.
ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Situacija na jugu Kirgistana, u gradovima Ošu i Džalal-Abadu, i dalje je napeta u utorak, a u Ošu su počeli prosvjedi ispred zgrade regionalne vlade, izjavili su očevici, a prenijele su ruske novinske agencije.

Oko tisuću prosvjednika tamo je provelo noć, a ujutro su na središnji trg počeli pristizati i drugi.

RIA Novosti je javila, pozivajući se na izvore u lokalnoj policiji, da da će policija u Ošu u utorak prijeći pod upravu "narodnog guvernera" Anvara Artikova. Artikov je izabran za guvernera 18. ožujka.

Šef regionalne policije je rekao da je njemu "svejedno pod čijom je upravom, samo da u regiji bude mir".

U ponedjeljak je 6 do 7 tisuća prosvjednika preuzelo kontrolu nad zgradama regionalne vlade u Ošu i svim gradskim vladinim institucijama. Drugi je prosvjed blokirao gradsku zračnu luku.

Lokalna policija nije učinila ništa da spriječi prosvjede, stoga u Ošu nije bilo takvog nasilja kao u susjednom Džalal-Abadu gdje su prosvjednici zapalili lokalnu policijsku postaju i bacali kamenje na sjedište regionalne policije.

Politička oporba u Kirgistanu u utorak je pojačala pritisak na predsjednika Asakara Akajeva najavivši masovne prosvjede u glavnom gradu Biškeku zbog navodno namještenih izbora.

"Naš idući cilj je prijestolnica i predsjednička administracija", rekla je oporbena čelnika Roza Otunbajeva za ruske novine Izvestija.

U svom prvom ustupku predsjednik je u ponedjeljak rekao da će neki rezultati osporavanih parlamentarnih izbora održanih 27. veljače i 13. ožujka biti preispitani.

Akajeva optužuju da je manipulirao izborima kako bi pobijedili vladi odani kandidati. Prema službenim rezultaima, njegov sin i kćerka također su osvojili mjesta u parlamentu.

"Akajev mora dati ostavku", rekao je za Izvestija oporbeni čelnik Kubaničbek Apas. "On i njegov korumpirani obiteljski klan glavni su razglog nezadovoljstva naroda".

Interfax je u međuvremenu javio da je kolona autobusa s oporbenim aktivistima krenula iz Oša prema Biškeku. Udaljenost između ta dva grada je 500 kilometara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙