FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS: Rusija potkopava djelovanje OESS-a

HELSINKI , 22. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Šef promatrača OESS-a,institucije zadužene za praćenje provedbe izbora, među ostalima i onihu Kirgistanu, Kimmo Kiljunen optužio je u utorak Rusiju za pokušajpotkopavanja djelovanja te europske institucije, jer radi naangažmanu vlastite institucije koja bi nadzirala izbore u bivšimzemljama SSSR-a.
HELSINKI , 22. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Šef promatrača OESS-a, institucije zadužene za praćenje provedbe izbora, među ostalima i onih u Kirgistanu, Kimmo Kiljunen optužio je u utorak Rusiju za pokušaj potkopavanja djelovanja te europske institucije, jer radi na angažmanu vlastite institucije koja bi nadzirala izbore u bivšim zemljama SSSR-a.

"Znamo da je Rusija skeptična prema OESS-u u ovome trenutku, no Ruska Federacija nastoji organizirati vlastiti izborni promatrački proces koji će parirati OESS-u, a to je vrlo opasan korak", ocijenio je Kiljunen.

Deseci tisuća prosvjednika zauzeli su u posljednjih nekoliko dana dva kirgistanska grada u nastojanju da s vlasti svrgnu predsjednika Askara Akajeva nakon izbora održanih u veljači, koje su vlasti proglasile valjanima, a međunaroni promatrači, uključujući i OESS nepoštenima.

Finski parlamentarac Kiljunen, koji je kao predstavnik OESS-a nadzirao i izbore u Moldaviji, rekao je da je glasovanje u Kirgistanu bilo nedemokratsko budući je nekim političarima kandidatura onemogućena, mediji su šikanirani, a vlada je kupovala glasove.

Dominaciju u praćenju izbora u bivšim državama SSSR-a žele zadržati promatrači iz ZND-a, Zajednice neovisnih država (bivše sovjetske države) na čelu s Rusijom, koja želi održati vlastiti utjecaj u zemljama istočne Europe i središnje Azije. Kirgistan je također dio ZND-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙