FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli parlamentarni izbori u Kirgistanu

BIŠKEK, 27. veljače 2005. (Hina/AFP) - Birališta na parlamentarnimizborima u Kirgistanu, na kojima tamošnjih 2.6 milijuna stanovnika spravom glasa odlučuje o sazivu novog jednodomnog parlamenta, otvorenasu u nedjelju ujutro.
BIŠKEK, 27. veljače 2005. (Hina/AFP) - Birališta na parlamentarnim izborima u Kirgistanu, na kojima tamošnjih 2.6 milijuna stanovnika s pravom glasa odlučuje o sazivu novog jednodomnog parlamenta, otvorena su u nedjelju ujutro.

Stanovnici te republike u srednjoj Aziji će u nedjelju izabrati 75 zastupnika novog jednodomnog parlamenta Jogorku Keneša koji nakon reforme političkog sustava zamijenjuje dosadašnji dvodomni.

Ovi se izbori smatraju važnima zbog predsjedničkih izbora 30. listopada na kojima se postojeći predsjednik države Aškar Akajev, na vlasti od 1991. godine, više nema pravo kandidirati. Dosadašnji su izbori u toj zemlji uglavnom bili tek kozmetička vježba koja je potvrđivala vladavinu Akajeva i njegove stranke, javljaju svjetske agencije.

Iako se njegov režim smatra najmanje represivinim od svih zemalja bivšeg SSSR-a, i Akajav se u zadnje vrijeme našao pod kritikama skupina za ljudska prava i oporbenih grupacija. Međutim, potpuna razjedinjenost oporbe vjerojatno će ponovo osigurati pobjedu vladajuće stranke, smatraju analitičari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙