FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana: EU zabrinuta nasiljem u Kirgistanu

BRUXELLES, 22. ožujka 2005. (Hina) - Visoki predstavnik EU za vanjskupolitiku i sigurnost Javier Solana izrazio je u ponedjeljak navečerzabrinutost Europljana nasiljem u Kirgistanu, gdje su se pobornicioporbe sukobili s policijom, nakon osporavanih zakonodavnih izbora.
BRUXELLES, 22. ožujka 2005. (Hina) - Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izrazio je u ponedjeljak navečer zabrinutost Europljana nasiljem u Kirgistanu, gdje su se pobornici oporbe sukobili s policijom, nakon osporavanih zakonodavnih izbora.

"Izbliza pratimo tijek događaja u Kirgistanu. Zabrinuti smo time da se parlamentarni izbori nisu održali sukladno kriterijima OESS-a i drugim međunarodnim normama u velikom broju područja", rekao je Solana u priopćenju objavljenom u Bruxellesu.

"To je izazvalo rast napetosti. Posljednje vijesti koje se odnose na upotrebu sile protiv prosvjednika u Oshu i Jallal Abadu i izbijanje nasilja posebice su uznemirujuće", dodao je Solana pozvavši predsjednika Kirgistana Askara Akajeva i oporbu da se "angažiraju na širokom dijalogu s ciljem pronalaženja prihvatljivog i demokratskog rješenja" sukoba do kojeg je došlo u toj siromašnoj petmilijunskoj zemlji središnje Azije.

Kirgistanski predsjednik Askar Akajev u ponedjeljak je naredio otvaranje istrage o mogućim napravilnostima tijekom parlamentarnih izbora provedenih u veljači i ožujku, no odmah nakon sastanka s predsjednikom Vrhovnog suda i izbornog povjerenstva ocijenio je da su parlamentarni izbori održani uz strogo poštivanje zakona u velikoj većini okruga. Izrazio je spremnost na razgovor s oporbom u svakom trenutku.

Pristaše oporbe zauzele su u međuvremenu u ponedjeljak dva administrativna središta, Och i Jalal-Abad, na jugu zemlje, osporavajući rezultate izbora i tražeći ostavku Akajeva.

Istodobno je Rusija u ponedjeljak izrazila zabrinutost zbog nemira u Kirgistanu ocijenivši djelovanje pristaša oporbe "nasilnim" i "djelovanjem izvan okvira zakona".

Ruski tisak u ponedjeljak je pak objavio kako se, nakon "revolucije ruža" u Gruziji i "narančaste revolucije" u Ukrajini, u Kirgistanu, gdje su posljednjih nekoliko dana pojačani prosvjedi protiv vlasti, događa "revolucija tulipana".

"Nakon Gruzije i Ukrajine, Kirgistan je sljedeća zemlja bivše Zajednice neovisnih država u kojoj oporba pokušava silom preuzeti vlast", napisao je list Izvestia dodajući da je za razliku od mirnih revolucija poput onih u Gruziji i Ukrajini ova je već počela "uličnim sukobima".

List Vremia Novostei izvijestio je da je došlo do "prvog krvoprolića" te da su "vlasti u Kirgistanu poslale vojsku na oporbu". Izvješćujući o poginulima i ranjenima, list ocjenjuje da bi primjena sile mogla "pogoršati eksplozivnu situaciju na jugu zemlje".

Izvestia također piše kako tri "revolucije" imaju puno toga zajedničkog - optužuju se vlasti za falsificiranje izbornih rezultata, oporba poziva Zapad u pomoć te se u sukobu ponovno angažira Rusija i to opet na strani aktualnih vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙