FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kirgistan: nemiri i prosvjedi proširili se i na drugi grad

DŽALAL ABAD, 21. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Prosvjedi oporbe uKirgistanu praćeni masovnim nemirima što su u nedjelju izbili uDžalal Abadu proširili su se u ponedjeljak i na Osh, drugi veliki gradna jugu zemlje, javile su agencije pozivajući se na svjedoke.
DŽALAL ABAD, 21. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Prosvjedi oporbe u Kirgistanu praćeni masovnim nemirima što su u nedjelju izbili u Džalal Abadu proširili su se u ponedjeljak i na Osh, drugi veliki grad na jugu zemlje, javile su agencije pozivajući se na svjedoke.

Kirgistan u središnjoj Aziji postao je nakon Ukrajine i Gruzije najnovija među bivšim sovjetskim republikama koju potresaju prosvjedi protiv rezultata izbora koje su međunarodni promatrači ocijenili nepoštenim. Prosvjednici traže ostavku predsjednika Askara Akajeva te pregovore s vladom kako bi se stišali nemiri na osiromašenom jugu države.

U ponedjeljak je južni grad Osh dospio pod nadzor kirgistanske oporbe, nakon što je više od tri tisuće prosvjednika krenulo na zgrade regionalne uprave, a pripadnici policijskih i sigurnosnih snaga se razbježali, izvijestile su agencije pozivajući se na svjedoke.

Obližnji grad Džalal Abad već je prošle noći zauzet od oporbe nakon silovitih sukoba prosvjednika i snaga reda. Središnja policijska uprava u Džalal Abadu u ponedjeljak je bila samo izgorena ruševina, a u gradu se, prema iskazima svjedoka, nije vidio nijedan pripadnik oružanih snaga ni policije, nakon što su nasilni pristaše političke oporbe tijekom noći naoružani palicama i Molotovljevim koktelima napali zgrade državne vlasti u gradu. U sukobima je poginulo najmanje četvoro policajaca a desetine su ljudi ranjene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙