FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruski tisak: U Kirgistanu počela "revolucija tulipana"

MOSKVA, 21. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Nakon "revolucije ruža" u Gruzijii "narančaste revolucije" u Ukrajini, u Kirgistanu se, gdje suposljednjih nekoliko dana pojačani prosvjedi protiv vlasti, događa"revolucija tulipana", piše u ponedjeljak ruski tisak.
MOSKVA, 21. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Nakon "revolucije ruža" u Gruziji i "narančaste revolucije" u Ukrajini, u Kirgistanu se, gdje su posljednjih nekoliko dana pojačani prosvjedi protiv vlasti, događa "revolucija tulipana", piše u ponedjeljak ruski tisak.

"U Kirgistanu je počela 'revolucija tulipana'", piše na naslovnici list Izvestia, objašnjavajući kako se "oporba nada da će uspjeti svrgnuti s vlasti predsjednika Askara Akajeva prije nego što to cvijeće procvate". "Nakon Gruzije i Ukrajine, Kirgistan je sljedeća zemlja bivše Zajednice neovisnih država u kojoj oporba pokušava silom preuzeti vlast", piše Izvestia.

Za razliku od mirnih revolucija poput onih u Gruziji i Ukrajini ova je već počela "uličnim sukobima", prenosi list. "Prvo krvoproliće. Vlasti u Kirgistanu poslale su vojsku na oporbu", piše list Vremia Novostei, ocjenjujući da bi primjena sile mogla "pogoršati eksplozivnu situaciju na jugu zemlje". List piše o desetak ozlijeđenih, a možda i o desetak poginulih.

Izvestia također piše kako tri "revolucije" imaju puno toga zajedničkog - optužuju se vlasti za falsificiranje izbornih rezultata, oporba poziva Zapad u pomoć te se u sukobu ponovno angažira Rusija i to opet na strani aktualnih vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙