FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena memorijalna zbirka Mije Mirkovića - Mate Balote

RAKALJ,18. ožujka 2005.(Hina) - Memorijalna zbirka Mije Mirkovića -Mate Balote svečano je otvorena danas u njegovoj rodnoj kući u Rakljunedaleko od Pule nakon jednogodišnje obnove i dugotrajna prikupljanjamuzejske građe.
RAKALJ,18. ožujka 2005.(Hina) - Memorijalna zbirka Mije Mirkovića - Mate Balote svečano je otvorena danas u njegovoj rodnoj kući u Raklju nedaleko od Pule nakon jednogodišnje obnove i dugotrajna prikupljanja muzejske građe.

Spomen-kuću toga znamenitog istarskog pisca i znanstvenika, koja je 1968. proglašena zaštićenim spomenikom kulture, obnovili su županijske vlasti, domaća općina Marčana i Etnografski muzej u Pazinu, a u uređenje i postavljanje izložbe uloženo je 260 tisuća kuna. Od toga je na građevne radove na krovištu, pročelju i unutrašnjosti utrošeno 150, a za uređenje nove memorijalne zbirke 110 tisuća kuna.

Istarski župan Ivan Jakovčić najavio je na otvorenju spomen-muzeja da će biti oživljen i međunarodni znanstveni skup pod nazivom "Susreti na dragom kamenu" koji će, kako je rekao, prerasti u znanstveno-gospodarski forum. Po njegovim riječima Poglavarstvo Istarske županije odlučilo je afirmirati nekoliko vrlo važnih istarskih simbola te se, nakon izbora županijskog grba, zastave i himne, želi odužiti velikanima koji su "zadužili sve naraštaje Istrana".

"Upravo zato otvaramo muzej Miji Mirkoviću u Raklju, a pri kraju je i obnova rodne kuće biskupa Jurja Dobrile u Ježenju", naglasio je Jakovčić, ocijenivši da je Mijo Mirković - Mate Balota najsvestranija istarska ličnost. Kazao je kako je on Istru promovirao u svijetu, ostavivši za sobom "veliku riznicu znanja za promišljanje budućnosti Istre".

Mijo Mirković - Mate Balota (1898.-1963.), hrvatski pjesnik, prozaist i znanstvenik, objavio je osim znanstvenih radova iz ekonomije i ekonomske povijesti i zbirku pjesama "Dragi kamen" koja je postala kultnom knjigom istarskih Hrvata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙