FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Podignuto spomen-obilježje Borisu Trajkovskom

MOSTAR, , 25. veljače 2005. (Hina) - U povodu prve godišnjice pogibijemakedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog i osmero njegovihsuradnika i članova posade, u petak je na mjestu pada makedonskogzrakoplova, petnaestak kilometara južno od Mostara, otkrivenospomen-obilježje u obliku makedonske zastave, u koje su uklesana imenasvih devet poginulih.
MOSTAR, , 25. veljače 2005. (Hina) - U povodu prve godišnjice pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog i osmero njegovih suradnika i članova posade, u petak je na mjestu pada makedonskog zrakoplova, petnaestak kilometara južno od Mostara, otkriveno spomen-obilježje u obliku makedonske zastave, u koje su uklesana imena svih devet poginulih.

U ime makedonskog državnog izaslanstva vijenac je na spomen-obilježju položio makedonski premijer Vlado Bučkovski, a u ime obitelji poginulih supruga pokojnoga makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog.

Prigodom otkrivanja spomen-obilježja član Predsjedništva BiH Dragan Čović je rekao da je Trajkovski bio jedan od onih vođa koji je "na međunarodnom planu predstavljao novi val balkanskih političara, čija je prvenstvena zadaća bila europeizacija tog prostora, ali i izmjena već ustaljene slike Balkana".

Prije otkrivanja spomen-obilježja održana je komemoracija u Mostaru, kojoj su osim gostiju iz Makedonije bili nazočni i najistaknutiji državni dužnosnici BiH, te predstavnici međunarodne zajednice.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Borislav Paravac je na komemoraciji rekao kako je Trajkovski bio iznimna osoba i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. "Trajkovski je imao viziju razvoja Makedonije na njenom putu prema NATO-u i Europskoj uniji", istaknuo je Paravac.

Makedonski premijer Vlado Bučkovski je naglasio kako je njegova zemlja ponosna što je imala tako velikog državnika kakav je bio Trajkovski. Citirao je i visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solanu koji je u brzojavu sućuti naveo da je smrću Trajkovskog Europa izgubila velikog političara.

Zrakoplov, koji je prevozio makedonsko državno izaslanstvo na Međunarodnu poslovnu konferenciju u Mostaru, srušio se 26. veljače 2004. godine nedaleko mostarske zračne luke pod još nerazjašnjenim okolnostima. Središnja komemoracija u povodu prve godišnjice te tragedije zakazana je za subotu u Skoplju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙