FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rakalj: odgođeno otvaranje Balotine memorijalne zbirke

RAKALJ, 22. veljače 2005. (Hina) - Zbog snježnog nevremena u Istriodgođeno je za danas najavljeno svečano otvorenje Memorijalne zbirkeMije Mirkovića - Mate Balote u njegovoj rodnoj kući u Raklju.
RAKALJ, 22. veljače 2005. (Hina) - Zbog snježnog nevremena u Istri odgođeno je za danas najavljeno svečano otvorenje Memorijalne zbirke Mije Mirkovića - Mate Balote u njegovoj rodnoj kući u Raklju.

Djelatnici istarskog Etnografskog muzeja danas su nastavili završne radove u uređenju izložbenog prostora, a potkraj tjedna znat će se kad će istarski župan Ivan Jakovčić, koji je na službenom putu, otvoriti preuređenu Balotinu rodnu kuću u kojoj će biti smještena njegova Memorijalna zbirka u kojoj su knjige, fotografije, pisma, dokumenti i t.d.

Ovo je inače četvrta obnova Balotine rodne kuće od kada je 1968. pretvorena u memorijalni muzej i proglašena kulturnim spomenikom.

Za temeljitu obnovu Balotine rodne kuće Istarska županija je potkraj prošle godine izdvojila 260.000 kuna. Od toga je na građevne zahvate na krovištu, pročelju i unutrašnjosti utrošeno 150.000 kuna, a za uređenje nove memorijalne zbirke namijenjeno je preostalih 110.000 kuna. Akciju je poduprla i općina Marčana te sama obitelj Mije Mirkovića.

Mijo Mirković - Mate Balota (1898.-1963.), hrvatski pjesnik, prozaist i znanstvenik. Osim znanstvenih radova iz ekonomije i ekonomske povijesti Balota je objavio (1938.) i zbirku stihova "Dragi kamen", koja zbog svoje široke popularnosti postaje kultnom knjigom istarskih Hrvata. Nastali u vrijeme pjesnikova progonstva, ti čakavski stihovi odražavaju lirski, humanistički i pomalo nostalgični doživljaj Istre koja se tada nalazi pod talijanskom okupacijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙