FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Dani kršćanske kulture": nagrada "Buvina" uručena Michaelu D. O'Brienu

SPLIT,17. ožujka 2005.(Hina) - U sklopu "Dana kršćanske kulture" uSplitu danas je kanadskom književniku, esejistu i slikaru Michaelu D.O'Brienu uručena godišnja nagrada "Buvina" za izvanredan prinoskršćanskoj kulturi, promicanje kršćanske kulture i općih vrijednosti usvijetu.
SPLIT,17. ožujka 2005.(Hina) - U sklopu "Dana kršćanske kulture" u Splitu danas je kanadskom književniku, esejistu i slikaru Michaelu D. O'Brienu uručena godišnja nagrada "Buvina" za izvanredan prinos kršćanskoj kulturi, promicanje kršćanske kulture i općih vrijednosti u svijetu.

Zahvalivši na nagradi, Michael D. O'Brien kazao je kako mu je veliko zadovoljstvo primiti ju od, kako je kazao, pravoga kršćanskog naroda i to upravo na blagdan Sv. Patricka, zaštitnika naroda iz kojega su poniknuli njegovi predci.

"Ova mi je nagrada poput čuda, Kristov blagoslov preko vas i priznanje onome što mi je Bog dao", kazao je O'Brien. Zatraživši odobrenje nazočnih, posvetio ju je svima poginulima u Domovinskom ratu, "koji su mogli postati veliki umjetnici, no umrli su prije nego su svijetu mogli dati plodove svojega djelovanja".

Nagradu mu je uručio Miro Radalj, direktor splitske izdavačke kuće "Verbum", koja je i organizator "Dana kršćanske kulture".

Michael D. O'Brien djeluje kao slikar i književnik od 1970., a od 1976. slika i piše isključivo o kršćanskih motivima. Zbog toga je, kako je kazao glavni urednik "Verbuma" Petar Balta, u svojoj domovini odbačen i marginaliziran, premda njegova djela imaju veliku ulogu i golem utjecaj diljem svijeta.

Njegove knjige obično postaju bestseleri, a hrvatskoj je publici poznat po dvama prevedenim djelima "Posljednja vremena" i "Pomrčina sunca" koja su prodana u više desetaka tisuća primjeraka, kazao je glavni urednik "Verbuma". Najavio je kako će ta kuća nastaviti objavljivati O'Brienova djela.

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić naglasio je da je O'Brien jedan od onih koji premošćuju procijep između evanđelja i kulture.

Plaketu "Buvina" izradio je akademski kipar Kuzma Kovačić, a sadrži prizor s vratnica splitske katedrale sv. Dujma, koje je Andrija Buvina izradio 1214. i simbolizira spoj evanđelja i kulture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙