FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

H.C. Andersen dobiva spomen-ploču u Ljubljani

LJUBLJANA,15. ožujka(Hina) - Hans Christian Andersen dobit će uLjubljani spomen-ploču na mjestu gdje je 1846. godine stajalosvratište "Stadt Wien" u kojemu je slavnog pisca naljutio konobar, alije u njemu ipak prespavao na putu prema Italiji.
LJUBLJANA,15. ožujka(Hina) - Hans Christian Andersen dobit će u Ljubljani spomen-ploču na mjestu gdje je 1846. godine stajalo svratište "Stadt Wien" u kojemu je slavnog pisca naljutio konobar, ali je u njemu ipak prespavao na putu prema Italiji.

Prijedlog da se piscu "Ružnog pačeta" u povodu 200. godišnjice rođenja podigne spomen-ploča na mjestu u središtu grada, u blizini trgovine "Nama", dala je profesorica na Pedagoškom fakultetu Milena Blažič, piše u utorak ljubljanski list "Dnevnik".

Kao specijalistica za danskog pripovjedača i članica međunarodnog društva "H.C. Andersen" otkrila je u njegovim dnevnicima zapis koji potvrđuje da je na svojim brojnim putovanjima posjetio i neke krajeve u Sloveniji, pa i današnju prijestolnicu koju u dnevničkoj bilješci od 18. ožujka 1846. godine spominje njenim njemačkim nazivom Laibach.

"Objedovao sam u Celju, a kasno na večer dospio u Ljubljanu. U hotelu je bio vrlo objestan konobar", zapisao je Andersen u dnevničkoj bilješci, koju su slovenskoj književnoj povjesničarki sa starodanskog pomagali prevesti pripadnici veleposlanstva Danske u Ljubljani.

(Hina) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙