FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Više od polovice nautičara ponovno posjećuje Hrvatsku

RIJEKA, 17. ožujka 2005. (Hina) - Od ukupna broja nautičkih turistakoji su prošle godine boravili u hrvatskim odredištima ove godineponovno će doputovati njih 55 posto, a svaki nautičar u prosjeku će nadan potrošiti 71,56 eura, podaci su iz istraživanja "Nautički turizamHrvatske 2004." koje provodi Institut za turizam iz Zagreba.
RIJEKA, 17. ožujka 2005. (Hina) - Od ukupna broja nautičkih turista koji su prošle godine boravili u hrvatskim odredištima ove godine ponovno će doputovati njih 55 posto, a svaki nautičar u prosjeku će na dan potrošiti 71,56 eura, podaci su iz istraživanja "Nautički turizam Hrvatske 2004." koje provodi Institut za turizam iz Zagreba.

Radni materijal istraživanja predstavljen je na današnjoj sjednici Udruženja nautičkog turizma Hrvatske koja je održana u sklopu međunarodnog sajma "Nautica 2005." u riječkoj luci.

Na sjednici je za novog predsjednika Udruženja nautičkog turizma Hrvatske, koje djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, izabran predsjednik Uprave ACI-ja Damir Mandekić.

Istraživanje o nautičkom turizmu obuhvatilo je 1.800 turista, podatke o njihovoj potrošnji te ocjenu konkurentnosti hrvatskog nautičkog turizma.

Na osnovi ankete ocijenjeno je da su cijene usluga u Hrvatskoj konkurentne, ali da je tržišni udio nautičkog turizma manji od mogućnosti.

Cijene godišnjeg veza plovila nešto su niže od prosjeka cijena mediteranskih zemalja, dok dnevni vez u Hrvatskoj spada među najskuplje, kao i cijene najma jedrilica.

Hrvatska ima dužu obalu od konkurentskih zemalja, ali manji broj vezova, a glavni su joj konkurenti Grčka i Turska.

Nautičar koji plovi na unajmljenom plovilu na dan potroši 139,4 eura, a nautičar na vlastitom plovilu 55,4 eura.

Prosječna dob nautičkih turista je 44 godine, četiri godine više od ostalih turista, a obrazovna struktura znatno viša. Na svakom plovilu u prosjeku se odmaraju 3,3 turista, a u Hrvatskoj borave 16 dana.

Više od 70 posto nautičara posjetilo je Hrvatsku dva ili više puta. Od nautičara koji su prošle godine boravili u Hrvatskoj njih 59 posto prethodnih se godina odmaralo u Italiji, a 27 posto u Grčkoj.

Nautičari pozitivno ocjenjuju hrvatski krajolik, čistoću mora i stupanj osobne sigurnosti. Srednju ocjenu daju uslužnosti osoblja u marinama, a niske ocjene prihvatu gostiju i gastronomskoj ponudi u marinama, prometnoj dostupnosti i prostornom rasporedu luka te prihvatu u zračnim lukama. Nisu zadovoljni ukupnom ponudom za nautičare, opskrbom vodom, sanitarijama, tehničkim servisom u marinama.

Rezervacije čartera gosti obavljaju većim dijelom u Hrvatskoj (65,1 posto), te u inozemstvu (17 posto). Ostali dio rezervacija obavlja se na druge načine, u Institutu pretpostavljaju putem tzv. "crnog čartera".

(Hina) xhsup yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙