FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zagrebu otvoren 14. Međunarodni sajam sporta i nautike

ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa irazvitka Božidar Kalmeta otvorio je u srijedu na Zagrebačkomvelesajmu Međunarodni sajam sporta i nautike.
ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta otvorio je u srijedu na Zagrebačkom velesajmu Međunarodni sajam sporta i nautike.

Sajam sporta i nautike predstavlja vodeći poslovni i marketinški događaj nautičke branše u zemljama jugoistočne Europe. Sajam se odvija pod sloganom "Zaplovite s najboljima", a okupio je više od 350 domaćih i inozemnih izlagača, koji će prezentirati trendove i nove programe nautičke i sportske opreme te pokazati u kojem smjeru kreće sportsko-nautička industrija. Na ovogodišnjoj sajamskoj priredbi biti će izloženo, uz ostalo, više od 200 primjeraka vrhunskih modela plovila.

Ministar Božidar Kalmeta rekao je da hrvatsko gospodarstvo sve više prepoznaje nautiku kao mogućnost plasmana i izvoza svojih proizvoda. Dodao je da je sajam postao nezaobilazno mjesto okupljanja sportaša i nautičara te da posebno raduje što je ove godine više nego prije izloženo domaćih nautičkih proizvoda, plovila i opreme.

Ministar je ocijenio da je Hrvatska već po mnogo čemu poznata i priznata u svijetu, ali da je po sportskim uspjesima svojih sportaša i nautičkom turizmu možda najviše.

Govoreći o aktivnostima Ministarstva na razvoju, unaprjeđenju i uvođenju reda u nautiku u Hrvatskoj, izdvojio je donošenje novog Pomorskog zakonika krajem prošle godine te novu Uredbu o dolasku stranih plovila, koja se primjenjuje od početka godine. Tom se uredbom, koja podrazumijeva da svako plovilo za plovidbu hrvatskim morem mora ishodovati godišnju vinjetu i predati popis putnika, prije svega želi smanjiti i suzbiti tzv. crni charter.

Zbog primjedbi, koje su dobili od stranih nautičara na europskim turističkim sajmovima, dijelovi te uredbe će, najavljuje Kalmeta, biti izmjenjene. Osobe na brodu moći će se prijavljivati sukcesivno, kako dolaze, a ne odjednom za cijelu godinu, uz uvjet da na plovilu bude njegov vlasnik. Sa 20 na 30 posto povećat će se i broj osoba koji mogu boraviti na plovilu iznad njegovog ukupnog kapaciteta.

Podsjetio je i na odredbe po kojima se od ove godine iznajmljivanjem plovila u Hrvatskoj mogu baviti samo tvrtke registrirane u Hrvatskoj i pod hrvatskom zastavom, dok je stranim plovilima dan prijelazni rok do rujna ove godine da to učine, ako žele. Iznio je i podatke da je lani u Hrvatskoj 1.200 stranih plovila dobilo licencu za plovidbu i iznajmljivanje, a da ih je u mjesec dana važenja nove uredbe oko 500 zatražilo stavljanje pod hrvatsku zastavu.

U izradi je i Strategija razvoja nautičkog turizma, u sklopu koje će se definirati koliko i kakvih vezova i marina Hrvatska stvarno treba kako bi zaštitila svoje more i izbjegla daljnju betonizaciju i devastaciju obale, zaključio je Kalmeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙