FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Kalmeta otvorio 14. Sajam sporta i nautike

ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Međunarodni sajam Sporta i nautike,koji je otvoren danas na Zagrebačkom velesajmu i koji se odvija podsloganom "Zaplovite s najboljima", okupio je više od 350 domaćih iinozemnih izlagača.
ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Međunarodni sajam Sporta i nautike, koji je otvoren danas na Zagrebačkom velesajmu i koji se odvija pod sloganom "Zaplovite s najboljima", okupio je više od 350 domaćih i inozemnih izlagača.

Ovogodišnju sajamsku priredbu, na kojoj će uz ostalo biti izloženo više od 200 primjeraka vrhunskih modela plovila, otvorio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Hrvatsko gospodarstvo sve više prepoznaje nautiku kao mogućnost plasmana i izvoza svojih proizvoda, ustvrdio je Kalmeta. Dodao je da sajam postao nezaobilazno mjesto okupljanja sportaša i nautičara te da posebno raduje što je ove godine više nego prije izloženo domaćih nautičkih proizvoda, plovila i opreme.

Ministar je ocijenio da je Hrvatska već po mnogo čemu poznata i priznata u svijetu, ali da je po sportskim uspjesima svojih sportaša i nautičkom turizmu možda najviše.

Govoreći o aktivnostima Ministarstva na razvoju, unapređenju i uvođenju reda u nautiku u Hrvatskoj, izdvojio je donošenje novog Pomorskog zakonika krajem prošle godine te novu Uredbu o dolasku stranih plovila, koja se primjenjuje od početka godine. Tom se uredbom, koja podrazumijeva da svako plovilo za plovidbu hrvatskim morem mora ishodovati godišnju vinjetu i predati popis putnika, prije svega želi smanjiti i suzbiti tzv. crni charter.

Zbog primjedbi koje su dobili od stranih nautičara na europskim turističkim sajmovima u zadnjih dva mjeseca dijelove te uredbe će, najavljuje Kalmeta, biti izmjenjene. Osobe na brodu moći će se prijavljivati sukcesivno, kako dolaze, a ne odjednom za cijelu godinu, uz uvjet da na plovilu bude njegov vlasnik. Sa 20 na 30 posto povećat će se i broj osoba koji mogu boraviti na plovilu iznad njegovog ukupnog kapaciteta.

Podsjetio je i na odredbe po kojima se od ove godine iznajmljivanjem plovila u Hrvatskoj mogu baviti samo tvrtke registrirane u Hrvatskoj i pod hrvatskom zastavom, dok je stranim plovilima dan prijelazni rok do rujna ove godine da to učine, ako žele. Iznio je i podatke da je lani u Hrvatskoj 1.200 stranih plovila dobilo licencu za plovidbu i iznajmljivanje, a da ih je u mjesec dana važenja nove uredbe oko 500 zatražilo stavljanje pod hrvatsku zastavu.

U izradi je i Strategija razvoja nautičkog turizma, u sklopu koje će se definirati koliko i kakvih vezova i marina Hrvatska stvarno treba kako bi zaštitila svoje more i izbjegla daljnju betonizaciju i devastaciju obale, zaključio je Kalmeta.

Sajam sporta i nautike predstavlja vodeći poslovni i marketinški događaj nautičke branše u zemljama jugoistočne Europe. Na sajmu nastupaju vodeće svjetske i domaće tvrtke koje će prezentirati trendove i nove programe nautičke i sportske opreme te pokazati u kojem smjeru kreće sportsko-nautička industrija

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙