FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZV: Skup o mogućnostima razvoja hrvatske nautičke proizvodnje

ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) -
ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) -

U organizaciji Brodarskog instituta i Zagrebačkog velesajma (ZV) danas je u sklopu 14. sajma sporta i nautike održan stručni skup o mogućnostima razvoja hrvatske nautičke proizvodnje koji je okupio 50-ak brodograditelja, projektanata i proizvođača opreme.

U Hrvatskoj posluje 40-ak proizvođača malih brodica, a hrvatski su mali brodovi, prateća brodska oprema i usluge remonta sve traženiji u svijetu, rečeno je.

Voditelj projektnog odjela Brodarskog instituta Mislav Brlić naglasio je da je cilj skupa pružiti potporu nautičkoj proizvodnji, koja u Hrvatskoj zadnjih godina postiže zavidne rezultate.

Najavio je da će se Brodarski institut u budućnosti više posvetiti maloj brodogradnji te se u tom segmentu namjerava predstavljati pod nazivom Bi Nautika.

Brlić je istaknuo da će dalji razvoj te djelatnosti biti jedino moguć uz dobro organiziranu proizvodnju i suradnju svih segmenta, od brodograditelja i proizvođača opreme do ovlaštenih institucija. Samo se tako može stvoriti proizvod koji će se cijenom i kvalitetom moći nositi sa sve većom inozemnom konkurencijom.

Na skupu se razgovaralo i o novom Pravilniku za brodice i jahte. Taj će pravilnik, kako je kazao Boris Mirković iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, postati važeći od 1. ožujka ove godine, a dio je Pomorskog zakonika koji je na snazi od kraja prošle godine.

Pravilnikom, koji je usklađen sa zakonskom regulativom EU-a, definiraju se uvjeti za izgradnju brodica i jahti, njihova sposobnost za plovidbu, područja plovidbe te izdavanje dozvola za plovidbu. Tu su i uvjeti za upis ili brisanje iz očevidnika brodova, detalji o broju članova posade na plovilima te načini nadzora i pregleda izgrađenih brodica.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙