FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo pravosuđa umaškom sudu: ne postupite po slovenskoj zamolbi

ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa zatražilo je odPrekršajnog suda u Umagu da ne postupi po zamolbi slovenskih vlastikoje su zatražile saslušanje savudrijskog ribara zbog navodnaribarenja u slovenskom teritorijalnom moru.
ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa zatražilo je od Prekršajnog suda u Umagu da ne postupi po zamolbi slovenskih vlasti koje su zatražile saslušanje savudrijskog ribara zbog navodna ribarenja u slovenskom teritorijalnom moru.

Ministarstvo pravosuđa u večerašnjem priopćenju objašnjava da je od umaškog suda zatražilo da ne postupi po zamolbi slovenskoga nadležnog tijela jer sadržaj te zamolbe "šteti suverenitetu Republike Hrvatske".

U Ministarstvu kažu da je slovenska zamolba za saslušanjem Davida Bajoka iz Savudrije proslijeđena Prekršajnom sudu u Umagu na temelju Ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima koje su potpisale dvije države.

U zamolbi za pravnu pomoć navodi se da se događaj zbog kojega se traži saslušanje dogodio u području pod slovenskom jurisdikcijom, no hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova naknadno je izvijestilo Ministarstvo pravosuđa da se prijeporni događaj zbio u hrvatskom teritorijalnom moru, pa je zbog povrjede državne granice na moru Hrvatska 30. prosinca 2004. o tom događaju uputila prosvjed Sloveniji, stoji u priopćenju.

U Ministarstvu pravosuđa kažu da su nakon primitka te informacije od suda u Umagu zatražili da ne postupi po slovenskoj zamolbi, pozivajući se na članak Ugovora o pravnoj pomoći kojim je propisano da država može odbiti tu pomoć ako bi udovoljenje zamolbe bilo u suprotnosti s njezinim pravnim poretkom ili bi moglo štetiti njezinoj suverenosti i sigurnosti.

Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin jučer je u Pazinu ocijenio da hrvatska Vlada nije trebala prihvatiti, niti Prekršajnom sudu u Umagu proslijediti slovensku prekršajnu prijavu protiv savudrijskog ribara jer morska granica još nije određena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙