FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za danas prekinuta potraga za nestalim ribarima

SPLIT/RIJEKA,6. ožujka 2005.(Hina) - Potraga za dvojicom ribara, kojisu još u srijedu koćom "Stari" isplovili iz Trogira prema 50-ak miljaudaljenom otočiću Svecu, prekinuta je oko 15,30 sati zbog lošegvremena, doznaje se od Nacionalne središnjice za usklađivanje traganjai spašavanja na moru.
SPLIT/RIJEKA,6. ožujka 2005.(Hina) - Potraga za dvojicom ribara, koji su još u srijedu koćom "Stari" isplovili iz Trogira prema 50-ak milja udaljenom otočiću Svecu, prekinuta je oko 15,30 sati zbog lošeg vremena, doznaje se od Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru.

Sutra ujutro sastat će se koordinacija svih služba koje sudjeluju u potrazi i dogovoriti se o daljnjim akcijama, kažu u Nacionalnoj središnjici.

Današnja potraga počela je jutros u 7 sati. Pregledano je predviđeno područje, no potraga nije dala rezultata, osim što su iz mora izvučeni drvena paleta i pojas za spašavanje, za koje se ne može reći jesu li s nestale ribarice.

Drveni predmet sličan brodskom stolu uočila je osam nautičkih milja od Sveca posada vojnog zrakoplova koji sudjeluje u potrazi, a iz mora ga je izvukla brodica na 5,5 nautičkih milja sjeverozapadno od otočića. U Nacionalnoj središnjici kažu da je riječ o teretnim paletama, za koje smatraju da ne pripadaju nestaloj kočarici.

Posada jednog ribarskog broda kod Milne je izvukla iz mora pojas za spašavanje, koji osim tvorničkih nema drugih oznaka, pa se zasad ne može zaključiti pripada li nestalim ribarima, kažu u Lučkoj kapetaniji u Splitu, a to je potvrdio i službujući uskladitelj Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru Radovan Linić.

U Nacionalnoj središnjici kažu da pokušavaju doći u vezu s nekim tko bi mogao prepoznati je li pojas s nestale koće, no riječ je o standardnoj opremi kakvu ima većina brodova u Jadranu.

Područje traganja od jutros je prošireno i podijeljeno je u pet sektora. Brodovi i zrakoplovi za nestalim ribarima tragali su od Kornata do Korčule. Pregledali su i područje oko Visa i Biševa, Hvara i Brača, te područje oko najudaljenijih otoka Jabuke i Sveca. Uključen je i automatski sustav za identifikaciju i nadzor brodova Hrvatske ratne mornarice.

Nakon što je uočen drveni predmet u moru kod Sveca, onamo su poslana plovila kako bi utvrdila ima li još kakvih tragova koji bi mogli uputiti na sudbinu ribara i brodice. No, prema riječima kapetana jednog plovila Lučke kapetanije Mile Farčića, vrijeme se pogoršalo, pa su im jaki udari tramuntane onemogućili pristup otočiću Svecu.

U potrazi za Davorom Radićem (48), vlasnikom ribarice "Stari", i članom posade Juricom Šodom (28) sudjeluju brodovi splitske i šibenske Lučke kapetanije, policijsko plovilo "Sveti Mihovil" te dva vojna zrakoplova.

Nestali ribari iz trogirske luke isplovili su u srijedu oko tri sata u noći, a njihove su obitelji prijavile nestanak u petak jer se nisu javljali na mobitele ni radiostanicom, što redovito čine kada isplove na pučinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙