FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 17. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati
ZAGREB, 17. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati

ZAGREB

Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte rekla je u četvrtak u Varšavi da je sigurna da hrvatska Vlada pokušava nagovoriti odbjeglog generala Antu Gotovinu na predaju, ali ga nije spremna uhititi, javio je Reuters. "Znam, sigurna sam da hrvatska Vlada pokušava nagovoriti Gotovinu (na predaju) ali oni ga nisu spremni uhititi iz mnogo razloga. Sada tražim od hrvatske Vlade da učini dodatne korake", dodala je Del Ponte na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim ministrom vanjskih poslova Adamom Rotfeldom tijekom posjeta Varšavi. Del Ponte je ponovila kako vjeruje da je Gotovina i dalje u Hrvatskoj. "Imamo informacije koja dolaze iz više smjerova da je gotovina u Hrvatskoj", naglasila je. Rotfeld je rekao da Europska unija neće započeti pristupne pregovore s Hrvatskom ako Gotovina ne bude predan Međunarodnom sudu u Haagu. "Postoji fiksiran datum, 17 ožujka. Ako dotad general Gotovina ne bude izručen ICTY-u, pristupni pregovori između EU i Hrvatske neće biti otvoreni", prenosi agencija France presse ministra Rotfelda. "Da bi se poštivali principi demokracije, neophodna je takva odluka Zagreba. EU ima zajedničko stajalište o tom pitanju", rekao je Rotfeld.

ZAGREB/DEN HAAG

Pred Haškim sudom (ICTY) u četvrtak je počela rasprava o ustupanju suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu hrvatskom pravosuđu, koja se već nakon prvih istupa tužitelja i branitelja fokusirala na sporno pitanje kažnjivosti po zapovjednoj odgovornosti u kaznenom zakonodavstvu RH. Pred posebnim vijećem Haškog suda, kojim predsjedava sudac Alphonse Orie, u raspravi sudjeluju tužitelj Kenneth Scott, branitelji Čedo Prodanović i Željko Olujić, predstavnici RH Željko Horvatić i pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić, te kao "prijatelj suda" (amici curiae) Davor Krapac.

Drugi "amicus", Mirjan Damaška s američkog Sveučilišta Yale, nije nazočan sjednici zbog zdravstvenih razloga a njihov će zajednički podnesak iznijeti Krapac, rekao je sudac Orie. Ustupanje predmeta Hrvatskoj, glavna tužiteljica Carla Del Ponte predložila je 2. rujna 2004., no unatoč tome tužitelj Scott iznio je ambivalentan stav prema ustupanju predmeta, navodeći da se radi o teškim zločinima i optuženima visokog ranga, za koji bi "tužitelji željeli da se sudi u Den Haagu kada bi sud imao resursa i vremena".

MOSTAR

Predsjednica Izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Doris Pack izjavila je, u intervjuu za najnoviji broj mostarskog tjednika "Danas", kako očekuje da će Hrvatska svoje pregovore o pridruživanju Europskoj uniji početi 17. ožujka ove godine, te da bi ti pregovori mogli biti završeni 2007., a pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji 2009. godine. Ona je podsjetila kako je suradnja s Međunarodnim sudom za ratne zločine (ICTY) u Den Haagu jedan od uvjeta za sve zemlje regije prije nego li započnu pregovore. "S moje točke gledišta na ovom području Hrvatska je učinila što je mogla i sada je na generalu Gotovini, koji također ima francusku putovnicu i može biti bilo gdje, da učini što treba učiniti za budućnost svoje zemlje i preda se", dodala je Doris Pack. Doris Pack je pozvala hrvatske političare u BiH da se zauzmu i za Hrvate u Banjoj Luci i (bosanskoj) Posavini. "Dužnost hrvatskih političara ne bi trebala biti da samo gledaju u Hercegovinu, nego da pokažu svoj interes i za druga područja u BiH gdje žive Hrvati", rekla je Doris Pack.

BRUXELLES

Europska komisija preporučila je Hrvatskoj i Sloveniji da najnoviji "kamionski rat" riješe same na bilateralnoj razini te da ona nije za to nadležna. Prijevoz robe između Hrvatske i Slovenije bilateralna je stvar i tu Europska komisija nema nikakvu nadležnost. Zato savjetujemo državama da međusobno razgovoraju i spor riješe bilateralno", rečeno je slovenskoj novinskoj agenciji STA u press službi Europske komisije. U Europskoj komisiji se nisu htjeli upuštati u tumačenje uredbe, na temelju koje je Slovenija ograničila prijevoz robe za prijevoznike iz trećih zemalja, među njima i Hrvatske, unutar carinskog područja EU-a. Rečeno je samo da je "Slovenija kao država članica dužna provoditi pravni poredak Unije".

SARAJEVO

Zrakoplov bosanskohercegovačke tvrtke "Arnoro" sa šest članova posade, među kojima je i jedan hrvatski državljanin, napustit će Gabon najkasnije za sedam dana, a ugovor o najmu sklopljen s kanadskom tvrtkom "Azima Aviation" bit će raskinut zbog neplaćanja, izjavio je u četvrtak za Hinu direktor "Arnora" Zoran Vučković. Pojašnjavajući situaciju nakon što je objavljeno da su članovi posade zrakoplova tipa DC-9 sa 140 sjedala u nekoj vrsti pritvora u Gabonu, Vučković je kazao kako je problem zapravo bio u neredovitom plaćanju najma kanadske tvrtke, zbog čega je kasnila i plaća posadi. "Oni (posada) naprosto su zbog toga postali malo nervozni", kazao je Vučković demantirajući kako su zrakoplov ili posada oteti. On je potvrdio kako letjelicu i posadu u Gabonu čuvaju naoružane osobe no to je obrazložio općom nesigurnošću koja vlada u toj državi.

ZAGREB

Unatoč dogovoru s Amerikancima, tijelo ubijenog hrvatskog vozača Ivana Pavčevića nije prema planu dopremljeno u Frankfurt, i stoga će predstavnica hrvatske diplomacije otputovati u Kuvajt i organizirati prijevoz, rekao je u četvrtak načelnik odjela MVP-a za koordinaciju i praćenje rada diplomatskih misija i konzularnih ureda Vinko Ljubičić. Katja Miličić, savjetnica u hrvatskom veleposlanstvu u Kairu, putuje u Kuvajt gdje će organizirati preuzimanje tijela od američkih snaga i organizirati prijevoz komercijalnim letom, rekao je Ljubičić koji nije mogao objasniti što je pošlo krivo u dogovoru s Amerikancima. Prema njegovim riječima, Ministarstvo vanjskih poslova osigurat će svu potrebnu dokumentaciju i pomoć kako bi tijelo 54-godišnjega Pavčevića, ubijenog u napadu na kamionski konvoj u Iraku 7. veljače, što prije bilo dovezeno u Hrvatsku. Ivan Pavčević iz Nove Gradiške ubijen je u napadu iračkih pobunjenika na kamionski konvoj kod Tikrita 7. veljače. Njegova pogibija službeno je potvrđena u subotu. Bilo je predviđeno da posmrtne ostatke hrvatskog vozača u Frankfurtu preuzme pogrebno poduzeće iz Hrvatske i doveze ga u Novu Gradišku, ali sada možda cijela operacija neće ni ići preko Frankfurta, rekao je Ljubičić. Riječ je o drugoj hrvatskoj žrtvi među vozačima kamiona u Iraku. Vozač Dalibor Burazović ubijen je kod Mosula 23. listopada prošle godine.

SARAJEVO

Priključenje NATO-u i Europskoj uniji apsolutni su vanjskopolitički prioriteti i za Makedoniju i za Bosnu i Hercegovinu, potvrdili su u četvrtak u Sarajevu makedonski predsjednik Branko Crvenkovski i predsjedatelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac. "Nekada smo zajedno živjeli u jednoj državi. Ja se nadam da ćemo u budućnosti ponovo živjeti u državnoj zajednici koja se zove Europska unija", izjavio je Crvenkovski nakon sastanka s članovima bosanskohercegovačkog državnog vrha. Makedonski predsjednik predvodi izaslanstvo svoje zemlje koje je u dvodnevnom radnom posjetu BiH, a s glavnim ciljem usklađivanja vanjskopolitičkih aktivnosti dvije države kako bi se osiguralo što brže približavanje euroatlantskim integracijama. Crvenkovski je novinarima kazao kako tom cilju treba podrediti sve što se u dvjema državama radi na političkom i gospodarskom planu. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac iskazao je zahvalnost Makedoniji za svu potporu koju je ta zemlja do sada pružala njegovoj državi.

BEJRUT

Obitelj bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja u četvrtak je pozvala "međunarodnu i arapsku zajednicu da provede u djelo poziv predsjedatelja Vijeća sigurnosti UN-a", koji je zatražio izvješće o okolnostima u kojima je Hariri poginuo te povlačenje sirijskih vojnika iz Libanona. "Svima onima koji s nama suosjećaju obećavamo da krv Rafika Haririja i njegovih suradnika nije prolivena uzalud te da nećemo štedjeti truda da bismo otkrili naručitelja zločina, bez obzira na njegovu funkciju", kaže se u priopćenju obitelji. "S ovim ciljem pozivamo arapsku i međunarodnu zajednicu da provede u djelo poziv predsjednika Vijeća sigurnosti UN-a od 15. veljače 2005. da se imenuju krivci za zločin te da se u dogledno vrijeme kazne", kaže se u priopćenju. UN-ovo Vijeće sigurnosti u utorak je osudilo "teroristički napad" u kojemu je život izgubio Hariri. Predsjednik VS-a je od glavnoga tajnika UN-a Kofija Annana zatražio izvješće o "okolnostima" u kojima je Hariri poginuo te je pozvao na povlačenje sirijskih vojnika iz Libanona.

KIJEV

Ukrajinska obavještajna služba SBU provest će istragu navodno velike operacije prisluškivanja telefona oporbenih političara koju je organizirala prethodna vlada, najavio je u četvrtak visoki dužnosnik SBU-a. Istraga će se baviti optužbama da je prošli režim pod vodstvom predsjednika Leonida Kučme u proteklom desetljeću sustavno kršio zakon i prisluškivao telefone političkih protivnika, rekao je direktor SBU-a Oleksander Turčinov. Turčinov je bio vodeća figura nedavne tzv. Narančaste revolucije i blizak je suradnik premijerke Julije Timošenko, jedne od Kučminih najsnažnijih političkih protivnica. Već površna provjera podataka SBU-a koju je zatražio novi predsjednik Viktor Juščenko otkrila je dokaze upletenosti Kučmine vlade u višegodišnje ilegalno prisluškivanje, rekao je Turčinov. "Kao što smo i očekivali, očito je da je bilo prisluškivanja, ono je bilo protuzakonito i rašireno", rekao je. Glavne mete prisluškivanja bile su Juščenko, Timošenko i drugi nekadašnji čelnici oporbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙