FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 13. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30:
ZAGREB, 13. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30:

PEKING

Južna Koreja i Sjedinjene Države nadaju se da će Kina uspjeti uvjeriti službeni Pjongjang na novi krug višestranih pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu, izjavio je južnokorejski ministar vanjskih poslova Ban Ki-moon. "Južna Koreja i SAD razmijenile su stajališta da bi Kina trebala pojačati svoje napore da uvjeri Sjevernu Koreju u nastavak pregovora", kazao je Ban u nedjelju nakon što je kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da je kineski ministar Li Zhaoxing razgovarao s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice telefonski. "Kina će ostati u kontaktu sa službenim Pjongjangom i sa svim ostalim uključenim stranama te će pokušati da se situacija razvija u pozitivnom smjeru kako bi se šestostrani pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu što prije obnovili", kazao je Li Condoleezzi Rice u razgovoru kojeg su vodili u subotu navečer.

WASHINGTON

Sjedinjene Države su lani slale bespilotne letjelice u Iran kako bi pronašle dokaz o postojanju vojnog nuklearnog programa, piše The Washington Post od subote. Letjelice su ušle u Iran iz američke vojne baze u Iraku rabeći radar, fotografiranje i zračne filtere kako bi otkrile tragove nuklearne djelatnosti, pišu novine, pozivajući se na informaciju neimenovanog američkog dužnosnika koji je upućen u program nadzora. Bespilotne letjelice opazili su iranski građani koncem prosinca. Iranska vlada službeno je prosvjedovala protiv uporabe letjelica preko švicarskih dužnosnika jer Teheran nema diplomatske veze s Washingtonom, dodaje list.

JERUZALEM

Izrael je pristao da ovog tjedna prepusti grad Jerihon na Zapadnoj obali sigurnosnom nadzoru Palestinske samouprave, piše izraelski dnevni list Haaretz. Dogovor je nastavak susreta na kojemu su u subotu navečer u Tel Avivu sudjelovali izraelski ministar obrane Šaul Mofaz i palestinski čelnici, među kojima Mohammed Dahlane, savjetnik za sigurnost palestinskog vođe Mahmuda Abasa, Hasan Abu Libdeh, tajnik Abasova ureda i ministar za pregovore Saeb Erakat. Ministar obrane u Tel Avivu nije mogao potvrditi tu informaciju za AFP. Izraelski javni radio pak ističe da bi o ustupanju sigurnosnog nadzora nad Jerihonom i još jednim gradom na Zapadnoj obali trebali razgovarati izraelski i palestinski sigurnosni dužnosnici na sastanku koji će se održati u ponedjeljak. Prema pisanju lista Haaretz, Mofaz je zatražio od Palestinaca da zabrane javno nošenje ilegalnog oružja, da ujedine različite sigurnosne službe i oduzmu oružje naoružanim skupinama. List dodaje da bi pod palestinski sigurnosni nadzor trebali doći i gradovi Tulkarem i Kalkilija na Zapadnoj obali.

MADRID

Veliki požar zahvatio je u subotu navečer više katova u poslovnom neboderu u centru Madrida zbog čega su mobilizirani deseci vatrogasaca, javlja španjolska televizija. Požar je izbio u 23,00 sata na 21. katu zgrade Windsor koja ima ukupno 31 kat, vjerojatno zbog električnog kvara, izjavio je glasnogovornik vatrogasaca. Požar u kojem su ranjena dva vatrogasca, stavljen je pod kontrolu negdje u 03,00 sati, dodao je glasnogovornik. Gradonačelnik Alberto Ruiz Gallardon je kazao novinarima, dok su dijelovi padali sa 110 metara visoke zgrade, kako nije siguran može li betonski kostur zgrade izdržati ovakvo opterećenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙